139 aanmeldingen voor thuis uitbroeden van een ei
Dat zegt mede-organisator Vera Bachrach. Via de website doehetzelfkip.nl kunnen consumenten thuis drie vleeskuikens uitbroeden. Initiatiefnemers CornAnsems en Jan van den Broek hebben ieder een eigen boerenbedrijf. Door de jaren heen hebben ze het boerenambacht zien veranderen en gemerkt dat de consument de verbinding met het platteland kwijt is geraakt.
Consumenten zijn zich nauwelijks bewust van het productieproces van hun voedsel. Voor boeren is er een rol weggelegd in het herstellen van dat bewustzijn, vinden ze. Beiden hebben hun boerderij ingericht op zoveel mogelijk ontmoeting met de consument.
Slacht bespreekbaar maken
De doehetzelfkip is voor hen een experiment om de slacht bespreekbaar te maken. Ze onderzoeken wat voor waarde de slacht heeft voor de consument en hoe ze de slacht een plek kunnen geven in hun boerenbedrijf. Ik wil met mensen gedachten uitwisselen over de ethische kant van onze consumptie, verklaart Jan van den Broek.
Ik wil dat mensen op mijn boerderij zoveel mogelijk kunnen meemaken en leren. Ik denk dat het van waarde is dat mensen zich ook bewust zijn van de slacht, motiveert CornAnsems.
Terwijl voedselketens langzaam steeds transparanter worden wordt er een ding altijd uit het zicht gehouden: de slacht. De doehetzelfkip onderzoekt hoe de slacht weer onderdeel van onze consumptie kan worden en wat dat betekent voor onze waardering van vlees, vertelt Ansems.
Aanmelden
Burgers die deelnemen ontvangen een kist met daarin een broedmachine, 3 broedeieren, een voer- en waterbak, voer en spullen om een hok van te bouwen. Van den Broek en Ansems staan de deelnemers bij.
Aanmelden kan tot 22 maart. Op 29 maart halen de eerste doehetzelvers hun kist op bij een van de boeren. Via de website zijn de ervaringen van de doehetzelf kipproducenten te volgen. Aanmelden kan via: doehetzelfkip.nl