Meedoen BIG Challenge is maatschappelijk verantwoord ondernemen
Dat is de eerste reactie van Patrick van den Hurk op de vraag hoe hij het ervaart om als vleeskuikenhouder mee te doen aan BIG Challenge. Zijn vrouw Elvera en medewerker Rob springen graag extra bij zodat Patrick kan gaan fietsen om de nodige kilometers in de benen te krijgen voordat het hele gezin van den Hurk naar Frankrijk vertrekt de eerste week van juni.
Indrukwekkende ervaring
Patrick ging vorig jaar samen met zijn gezin naar Alpe dHuZes om team Naalden naar de Top aan te moedigen. Johan, de broer man mijn vrouw, heeft kanker. Wij gingen mee als supporter. Wat was dat indrukwekkend! Die sfeer, niet te omschrijven, vertelt Patrick. Patrick en zoon Cornfietsten een keer de berg op. Dat viel wel tegen.
Na de zomervakantie opperde commercieel directeur Antoine van Loon, die al jaren actief is als deelnemer en vrijwilliger bij BIG Challenge, het idee om met Coppens Diervoeding aan BIG Challenge mee te doen. Toen heb ik niet getwijfeld; dan doe ik mee, zegt Patrick. Corn(15) fietst ook mee en de jongste Siem fietst op woensdag met de Alpe dHuZus een keer de berg op.
Energie
Patricks (46) eerste ervaring met een wielrenfiets was op de Alpe. Ik ben een fiets gaan kopen, twee keer per week naar de sportschool om alvast conditie op te bouwen en gestart met fietsen. Dat kost wel tijd maar je wint er ook energie mee. Ik merk echt dat mijn conditie verbetert, aldus Patrick die nu al 9 kilo lichter is.
Patrick zag op tegen het inzamelen van sponsorgeld. Zeker met drie in ons gezin maar dat is 100 procent meegevallen. Als bedrijf heb je veel relaties en het is onvoorstelbaar wie je sponsort. Iedereen heeft ook te maken met kanker. Vorig jaar hebben we ook nog een 26 jarige neef verloren aan kanker , vertelt Patrick. Promotie van de sector vindt hij ook belangrijk. Ik kende Herman Houweling, de oprichter van BIG Challenge. Dit is de tiende editie en hiermee komen we als sector continue positief in het nieuws.
Alles moet kloppen
Patrick houdt samen met zijn vrouw Elvera 180.000 reguliere vleeskuikens in het Brabantse Biezenmortel. Daarnaast heeft hij een fulltimebaan als hoofd vleespluimvee bij Coppens Diervoeding waar hij sinds 1995 werkt.
Elvera heeft samen met medewerker Rob, die 30 uur per week bij Huna Pluimvee in dienst is, de dagelijkse verantwoording. Patricks moeder (76) helpt drie ochtenden per week met hand- en spandiensten zoals bijvoorbeeld temperatuur controle bij het lossen. Huna doet dan de kuikencheck. Checken op gewicht, uniformiteit, temperatuur en kijken of de navels gesloten zijn.
Huna laadt per ronde twee keer tussentijds uit. De planning maken ze samen met de slachterij aan de hand van de gewenste slachtgewichten. Alleen bij het laden neem ik vrij van mijn werk. De dagelijkse verantwoording ligt bij Elvera en Rob. In het weekend krijg ik een lijstje wat ik allemaal kan doen. Is er iets bijzonders dan overleggen we natuurlijk, vertelt Patrick. In de Alpe dHuZes week zijn de kuikens 2 weken oud en kan Rob het werk met een backup medewerker aan.
Patrick besluit: We hebben met de planning rekening gehouden dat die week een rustige periode in de cyclus is. Ik kijk uit naar de week in Frankrijk. Samen met collegas uit de hele sector. Meedoen kan ik nu al iedereen aanraden.