Video: 'Combinatie van niche en bulk is slimste keuze'
Feenstra is wars van uitspraken als: We moeten de wereld voeden en vindt visionaire vergezichten in de toekomst overdreven. Het is volgens hem belangrijker om gewoon op de regionale en Europese markt te richten dan de afzet in Azite zoeken. Op de Europese markt zijn altijd voldoende kansen en mogelijkheden.
Hij formuleert de doelstelling van de landbouw heel simpel: Nederland voedt Europa. Maar om de kansen in Nederland en Europa te benutten, is het zaak om de ontwikkelingen en trends goed in de gaten te houden. De consument verandert en tegenwoordig gaat het vaak en veel over voedsel. Men heeft dus positieve aandacht voor voedsel. Daar kun je als legehnnehouder iets mee doen.
Hij laat een aantal positief getinte filmpjes zien van onder meer de Superaardappel, die als superfood gepromoot wordt. Lidl die reclame maakt met een hip, culinair pop-up restaurant waar alleen met haar producten gekookt. De voorbeelden laten zien dat je met aandacht voor de klant en marketing voedselproducten op een positieve en onderscheidende manier kunt promoten en dus met een meerwaarde en prijs kan afzetten.
Exclusief en onderscheidend
Supermarkten zijn ook op zoek naar onderscheidend vermogen in de onderlinge concurrentiestrijd. In Duitsland heeft de supermarkt Rewe een exclusieve deal met Land Markt dat boerenproducten aanbiedt. Dit blijkt profijtelijk voor beide te zijn. Gevolg is namelijk meer marges voor iedereen, want de tussenhandel is verdwenen.
Helaas gaat Feenstra niet in op de Kipster- en Rondeeleieren, want die zijn juist ontstaan doordat Lidl en Albert Heijn een onderscheidend eitje aan haar klant wilde aanbieden. In plaats van deze voorbeelden haalt hij de tomaat naar voren. Na de crisis watertomatenbommetjes heeft de tomatensector het roer drastisch omgegooid en biedt nu een keur van hele exclusieve tot bulkplus tomaten aan. Die aanpak blijkt volgens Feenstra zeer succesvol.
Geef consument keuzes
We moeten het dus zoeken in innovatie en diversificatie en niet meer zoals voorheen ons richten op het verhogen van de productie en verlagen van de kostprijs. Nederland is wereldkampioen hoogste productie. We exporteren kilos, maar geen toevoegde waarde. Nederland scoort slecht als het gaat om hoogste prijzen ontvangen voor de producten.
Door te richten op innovatie en diversificatie kan je de consument keuzes aanbieden en door slimme marketing zorg je dat ze de keuze maken voor producten met de hoogste marges. De marktspecialist geeft het voordeel van Amerika waar de supermarkt Wholesale consumenten de keuze biedt tussen Unrated (bulk), Good, Better en Best. De meeste consumenten kiezen Better en hebben dan het gevoel de beste prijs/kwaliteit te kopen.
Een leghennenhouder kan die diversificatie ook produceren; naast biologisch kan hij ook bulkplus produceren. Maar Nederland denkt teveel in hokjes. Biologisch en gangbaar op n bedrijf is in de gedachte niet mogelijk. Bij de tomatenteelt bestaat op sommige bedrijven 18 procent van hun omzet uit exclusieve dure tomaten; de rest is bulkplus met soms dezelfde exclusieve tomaten als huismerk van een supermarkt. Daar verdienen ze geld mee. Combineer niche en bulk. Dat is wellicht de slimste keuze.
Video
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen, Joyce Kuster