Vleeskuikenhouder Van der Cruijsen gaat voor acht keer Alpe d’Huez
Natuurlijk is mijn eerste motivatie heel veel geld inzamelen voor KWF. Zoals bijna iedereen hebben wij in onze familie ook te maken met kanker. Vorig jaar fietste ik voor de eerste keer mee met het pluimveeteam van BIG Challenge, vertelt Niek. Dit jaar fietst zijn dochter Lotte (17) mee met het Boerendochtersteam en zijn dochter Femke (16), zijn vrouw Lianne (43), haar zus Mieke met haar gezin lopen de Alpe dHuZus.
Gezonde pluimveehouder
Zelf heb ik nu ook een extra boodschap. Als pluimveehouder heb ik nog nooit longontsteking gehad. Wel word ik ziek van dat we continue te horen krijgen hoe slecht de lucht in de buurt van pluimveebedrijven is. Ik vind dat mensen meer na moeten leren denken wat er werkelijk gezegd wordt. Gezondheid is niet alleen afhankelijk van de omgeving waar je woont, je moet ook zelf leren investeren om gezond te blijven. Daarom traint Niek dit jaar extra; zijn doel is om acht keer de Alpe dHuez op te fietsen. Daar moet ik als fanatieke fietser flink voor trainen. Mijn boodschap is: door flink te trainen kun je hogere doelen halen. Die boodschap bracht dr. Goof Schep van het Maxima Medisch Centrum, ook tijdens een lezing bij BIG Challenge: Optimaliseren conditie is belangrijk voor kwaliteit van leven. Zijn theorie is uitgegroeid tot een effectieve behandeling Fit bij kanker. Hierbij zie ik overeenkomsten met de veehouderij maar ook bij mensen: zorg dat je fit bent en blijft."
Combineren
Op de vraag hoe hij het trainen combineert met zijn werkzaamheden op het vleeskuikenbedrijf komt een heel verhaal: Boeren zijn ondernemers. Als ondernemer ben je gewend om iets te doen als het moet gebeuren. Tijd is dan ook geen excuus. Je vindt die tijd om te trainen. s Morgens vroeg, in het weekend en in plaats van met de auto ergens op bezoek pak je de fiets. Tochten van 120 kilometer plan ik in, ook met de nodige hoogtemeters natuurlijk.
Vrijdag 1 juni worden de kuikens geladen. Dan een dag hard werken en zaterdagnacht wil de familie naar Frankrijk vertrekken. Geen perfecte voorbereiding, maar zo is het gewoon", stelt Niek nuchter vast.
Tegenstrijdigheden
Niek en Lianne houden 120.000 reguliere vleeskuikens in het Brabantse Erp. Sinds twee jaar laten ze de vleeskuikens uitkomen in de stal. Ze lieten hiervoor rvs rekken maken die opgelierd kunnen worden. Voor de gezondheid van de kuikens is uitkomst in de stal beter. Ze maken als eendagskuiken geen transport mee en de uitkomst is hoger. De kuikens hebben direct water en voer."
Niek heeft moeite met een aantal wetten en regels. De overheid wil geen megastallen maar met zes kleinere stallen heb ik veel meer werk om alles te verantwoorden, zegt hij.
Niek kan zich druk maken over deze tegenstrijdigheden, de vele controles en de gezondheidsrapporten. Ik lees de samenvatting kritisch door en neem niet alles klakkeloos aan. Ik stoor me aan uitspraken zoals die hier in Brabant door de politiek gedaan worden. Het gaat vaak over emotie en niet over feiten, legt Niek uit. Feit is nu dat Niek traint met als doel acht keer de Alpe dHuez op te fietsen. Opgeven is geen optie.
Uitgebreide reportage
Lees de uitgebreide reportage over vleeskuikenhouder Niek van der Cruijsenaanstaande zaterdag 2 juni in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf.Klik hier om een gratis proefnummer voor n van deze agrarische vakbladen aan te vragen.