Video: Meer inzicht in bloedluispopulatie met MiteAlert
Hugo Bens, voorzitter leghennenhouders LTO/NOP, en Iris Odink, voorzitter sectoradviescommissie eieren NVP, onthulden tijdens VIV Europe de MiteAlert. Beiden zijn naast hun bestuurswerk actief legpluimveehouder. De afgelopen vijf jaar heeft de samenwerking tussen legpluimveehouders, WUR en Hotraco geleid tot deze eerst big data oplossing voor de problemen met de rode vogelmijt.
Monitoring- en waarschuwingssysteem
Vogelmijten lopen vanuit de nek van de kip naar de poten. Het systeem bestaat uit een kunststof zitstok met daarin geavanceerde technologie. Onderin zit een gaatje waar de rode vogelmijt, ook bloedluis genoemd, graag in kruipt. De technologie herkent dit en telt met behulp van infrarood licht automatisch de mijt. Via een koppeling naar een datamanagementsysteem dat de omgevingstemperatuur meeneemt, wordt de actuele populatieomvang in een model omgezet naar een voorspelde populatiegroei of -daling. Uit deze berekening volgt een zogenaamd sweet spot. Dit is het moment waarop het economisch gezien het meest gunstig is voor de pluimveehouder om te behandelen. De extra investeringen in arbeid, voer en mogelijk productieverlies van dieren en eieren worden hierin meegenomen.
Als de mijt geteld is, wordt die de zitstok uitgeblazen zodat die niet nogmaals geteld wordt. De zitstokken zijn te installeren op bedrijfseigen zitstokken. Hotraco heeft MiteAlert getest in vijf praktijkstallen. WUR analyseert de tellingen en ontwikkelt mede het programma.
Terugverdientijd twee jaar
WUR kwam tot de conclusie dat mijten te tellen zijn via een systeem. Samen hebben we dit doorontwikkeld naar een systeem dat technisch werkt, betrouwbaar is, makkelijk te installeren en betaalbaar, zegt Ger Schoeber, innovatie manager Hotraco. Hij is vanaf 2013 betrokken bij de ontwikkeling van MiteAlert.
De kosten voor MiteAlert, de zitstokken en pc applicatie, kosten voor een stal van 50.000 hennen 35 eurocent per hen. Erik Helmink, directeur Hotraco Agri: De schade door vogelmijt kost in de EU 231miljoen per jaar. Dat is 60 cent per henplaats per jaar. Binnen twee jaar tijd is MiteAlert terugverdiend. De belangstelling op de VIV Europe was gigantisch. Vanuit alle hoeken van de wereld kregen we vragen. Wereldwijd is de vogelmijt een groot probleem. Met deze oplossing kun je als pluimveehouder meer inzicht krijgen en gericht acties uitvoeren. Een stap voorwaarts in het monitoren van het bloedluisprobleem.
Bekijk hier de brochure en de Engelstalige animatie.