SecurEgg ontzorgt legpluimveehouder
Dat was de boodschap op de bijeenkomst van SecurEgg in Ysselsteyn. Een aantal legpluimveehouders en alle opfokorganisaties kwamen luisteren naar de verdere ontwikkeling van SecurEgg. Het collectief is opgericht door enkele pluimveehouders om de borging van voedselveiligheidrisicos te verbeteren.
Ontzorgen en productbeoordeling
IKB gaat de eisen verder opschalen. De regels worden complexer. De legpluimveehouder moet zelf zorgen dat hij of zij aan de eisen voldoet. SecurEgg biedt daarvoor de oplossing. Wij zoeken uit of een product gebruikt mag worden en hoe. Als pluimveehouder ben je verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de eieren en de kippen die je levert. Voor een individuele pluimveehouder is het nagenoeg ondoenlijk om alles te weten: aan welke wettelijke regels moeten de leveranciers en producten voldoen? SecurEgg zoekt dit uit voor de pluimveehouder. Ontzorgen van de legpluimveehouder en productbeoordeling zijn de kerntaken, licht Imelda Gielen, kwaliteitsmanager en voedselveiligheidsspecialist.
In samenwerking met IKB is SecurEgg aan het inventariseren welke middelen op de leghennenbedrijven gebruikt worden. Imelda Gielen: We zijn nu een zogenaamde witte lijst aan het opstellen. Middelen die nu nergens onder vallen en dus nergens aan hoeven te voldoen. Er is bijvoorbeeld wel een lijst van ontsmettingsmiddelen maar niet van reinigingsmiddelen. Een ander voorbeeld zijn de betonblokken die als pikblokken ingezet worden. Welke kun en mag je gebruiken?
Webapplicatie
De focus ligt op leveranciers van producten die een pluimveehouder gebruikt en de beoordeling van de toepassing. Daarvoor zijn we een app aan het maken waarin een pluimveehouder snel via de mobiel kan checken of een product veilig is en de aanvullende informatie op kan zoeken. In de volgende fase willen we dit uitbreiden met handige managementtools, zoals een agendaplanning en een logboekfunctie. De pluimveehouder krijgt dan bijvoorbeeld een berichtje als het tijd is voor salmonella onderzoek, legt Imelda Gielen uit.
Toegevoegde waarde
Op 1 juni is de coeratie SecurEgg opgericht. Rob Adams is de voorzitter van de coeratie, Marc Stals secretaris, Jos Mans penningmeester, dierenarts Marc Heijmans en Niels Quicken zijn bestuursleden.
Buiten de pluimveehouders die zich tijdens de avond hebben ingeschreven, gaat het bestuur de eerder aangemelde potentiele deelnemers benaderen voor een lidmaatschap. Pluimveehouders die de toegevoegde waarde inzien en vooruit willen, zijn van harte welkom om aan te sluiten. De startersbijdrage is 250,-. De jaarlijkse deelname moet nog bepaald worden en zal waarschijnlijk gestaffeld naar aantal kippen berekend worden, maar is ook afhankelijk van het aantal deelnemers, aldus Imelda Gielen.
Voedselproducenten
Alle Nederlandse opfokorganisaties waren aanwezig op de bijeenkomst. Het is een goede zaak dat de pluimveehouders zelf deze organisatie op hebben gezet en hun verantwoordelijkheid genomen hebben, nog voordat het rapport van Sorgdrager bekend was. Het besef dat we met zijn allen voedsel produceren en daarvoor verantwoordelijk zijn begint bij steeds meer pluimveehouders door te dringen. De opfokorganisaties zien de toegevoegde waarde van SecurEgg en dragen graag hun partnerbijdrage bij, zegt Alex Janssen, verkoopleider Vepymo Nederland. Hij noemt SecurEgg een tool die de pluimveehouder kan ontzorgen en wellicht ooit een plus kan zijn in de markt. Vooral sterk dat het van onderop komt en niet van bovenop is opgelegd
Download hier het aanmeldingsformulier. Aanmelden kan via info@secureegg.eu.