Kalkoenhouder wil overstappen naar vleeskuikens
Bij de gemeente Oisterwijk heeft hij een omgevingsvergunning aangevraagd die de overstap mogelijk moet maken, schrijft het Brabants Dagblad vrijdag 3 augustus. Het is een moeilijke markt. Maar sinds we geen antibiotica meer in het voer mogen stoppen, lopen we ook meer risico op ziektes in de stal, zegt Melis tegen het Brabants Dagblad.
Melis heeft 50.000 kalkoenen - hennen en hanen - in zijn stal aan de Rosepdreef. Na 18 weken zijn ze rijp voor de slacht. Dat gebeurt in Duitsland, waar de markt voor kalkoenvlees ook veel groter is.
Kerstmis
Supermarkten leggen het hier niet vooraan in de schappen. Dan kan de consument er ook geen kennis mee maken. Die denkt bij kalkoenvlees alleen aan Kerstmis en Thanksgiving, terwijl het heel gezond is. Ziekenhuizen hebben het bijvoorbeeld wel vaak op de kaart staan.
Wakker Dier maakte twee jaar geleden nog gewag van slechte omstandigheden waaronder kalkoenen vetgemest werden. Ze zouden rondlopen in hun eigen uitwerpselen. 'Kalkoen is de nieuwe plofkip', heette het. Melis werpt dat verre van zich: Onze kalkoenen hebben een bed van houtkrullen. Een kalkoen die het slecht heeft, groeit niet zo snel, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.
Beter Leven keurmerk
Sinds de kritiek op het welzijn van kalkoenen zijn steeds meer supermarkten overgestapt op kalkoenvlees met het Beter Leven keurmerk. Melis maakte die overstap niet omdat al zijn kalkoenvlees voor de buitenlandse markt bestemd is.
In Nederland zijn nog maar 25 kalkoenhouderijen. Rond de eeuwwisseling waren dat er bijna vijf keer zoveel, schrijft het Brabants Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Brabants Dagblad
Beeld: Kim Lakerveld