Fotoserie: 'Enterokokken verdwenen door uitkomen in de stal'
Dat zei vleeskuikenhouder Gerard Witlox uit het Limburgse Tienray donderdag 11 oktober tijdens de Pluimveerelatiedag in Veenendaal. Hij houdt samen met zijn vrouw Marja 185.000 reguliere vleeskuikens in vijf stallen in Tienray en op een tweede locatie Goed Nest Kip vleeskuikens. Ruim een jaar geleden schakelde hij over naar uitkomen in de stal.
De afgelopen jaren kampten zijn reguliere vleeskuikens regelmatig met pootproblemen als gevolg van enterokokken. We hebben van alles geprobeerd, zoals verlaging van de staltemperatuur en temperaturen van de kuikens. Dat hielp een tijdje. Maar af en toe hadden we dan nog steeds een stal met enterokokken.
Aangezien hij positieve verhalen hoorde over uitkomen in de stal schakelde hij daar ook naar over. We ontvangen nu twee stallen met in totaal 80.000 18-daagse Nestborn broedeieren van kuikenbroederij Van Hulst en 110.000 18-daagse broedeieren op One2Born trays van kuikenbroederij Schotman.
Meer werkplezier
Sinds we ruim een jaar geleden overgeschakeld zijn op uitkomen in de stal hebben we geen pootproblemen als gevolg van enterokokken meer gehad. Dat vind ik het grootste voordeel. E ronde ontving hij in n stal kuikens in plaats van eieren, deze hadden nog wel iets last van pootproblemen.
De gezondheidskosten daalden met 2 cent per kuiken in vergelijking met 2016. Daarnaast hebben Witlox en zijn vrouw Marja nu veel meer plezier in het verzorgen van de kuikens. De vleeskuikenhouder koos bewust voor Nestborn en One2Born. Ik wilde geen systeem in de stal omdat het extra tijd kost om het schoon te spuiten. Bovendien moet je daarvoor eerst investeren. Dan wil ik wel zeker weten dat het beter wordt.
Eieren temperaturen
Het temperaturen van de eieren is belangrijk werk, geeft hij aan. De eerste rondes ging hij of zijn vrouw s nachts uit bed om ook dan de temperatuur van de eieren te controleren. Nu controleert zijn vrouw dat iedere paar uur. Dat is secuur werk. Dat soort werk moet een vrouw doen, zegt Witlox met een grote glimlach op zijn gezicht.
Niet alle eieren komen uit. De vleeskuikenhouder zit meestal onder de 2 procent liggenblijvers. Bij 40.000 eieren praat je dan over een kleine 800 eieren die niet uitkomen. Het eruit halen van deze niet uitgekomen eieren is met ons twee een uurtje werk per stal. Bij One2Born is het minder werk omdat de niet uitgekomen eieren in de trays blijven liggen en je ze niet hoeft te zoeken in het strooisel zoals bij NestBorn.
De niet uitgekomen eieren verschreddert Witlox op zijn bedrijf. We hebben de NVWA gevraagd wat we met die eieren moesten doen en die gaf aan dat ze verschredderd moesten worden. De eerste ronde haalde Witlox de trays van One2Born uit de stal maar nu laat hij deze in de stal liggen en stapelt hij deze op. De trays bieden mooi afleidingsmateriaal voor de kuikens. Aan het eind van de ronde wanneer de kuikens vier tot vijf weken zijn beginnen ze er op te pikken. Dan zijn ze ook zo weg.
Grotere wielen op karren
Aan broederijen adviseerde Witlox om te investeren in transportkarren met grotere wielen die slechts aan n kant zwenkwieltjes hebben zodat hij ze makkelijker door het strooisel kan drukken. Ik zou als broederij zelfs helemaal over gaan op uitkomen in de stal. Dan heb je ook geen dieren en stof meer in de broederij. Dit verbetert de hygie, werkt efficiter en kan de kostprijs verlagen. Of broederijen dit advies omarmen is nog maar de vraag omdat veel klanten kiezen voor kuikens in plaats van 18-daagse broedeieren die uitkomen in de stal.
Witlox is erg tevreden met uitkomen in de stal. Het extra werk in het begin van de ronde weegt ruim op tegen de voordelen tijdens de ronde. We hebben nu veel meer werkplezier en lopen nu fluitend een controleronde door de stal.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: One2Born, Joyce Kuster, Tom Schotman