Uitspraak PAS vertraagt innovatie
Dat zegt Twan Engelen, opfokker en vermeerderaar vleeskuikenouderdieren in het Brabantse Someren. Hij is een van de zes agrarische ondernemers uit Someren en omgeving waartegen natuurbeschermingsorganisaties bezwaar hebben aangespannen tegen de vergunningverlening. De Raad van State had het Europees Hof een oordeel gevraagd naar aanleiding van deze zaken.
Wetenschappelijke onderbouwing
De Programma Aanpak Stikstof, PAS, regelt de balans tussen stikstofuitstoot in de natuur versus de economische belangen. Het Europees Hof van Justitie oordeelde 7 november dat het Nederlandse stikstofbeleid in principe geschikt is om regels uit te voeren maar dat wetenschappelijke onderbouwing nodig is die bewijzen dat extra stikstofdepositie niet schadelijk is voor de natuurgebieden.
De Raad van State moet nu nog een uitspraak doen om een eindoordeel over PAS te geven. De verwachting is begin 2019. Tot die tijd zullen de vergunningsverleningen in de omgeving van Natura 200 gebieden stil liggen.
Vergunning nog niet onherroepelijk
Nederland gebruikt sinds 2015 de PAS als basis voor de stikstofregels. Engelen verplaatste een bedrijf en investeerde 5 miljoen euro in onder andere stikstof reducerende maatregelen. We hebben in 2011 een Natuurbeschermingsvergunning aangevraagd en hebben die in 2015 gekregen. Die is nog niet onherroepelijk en kan dus nog worden ingetrokken. We moeten nu weer een jaar wachten voordat we verder kunnen", zegt Twan Engelen. Hij geeft aan dat het onzekere beleid en uitspraken de innovatie en verduurzaming van de sector stil legt. Mocht de vergunning worden ingetrokken, dan vraagt Engelen een nieuwe aan.
Natuurorganisaties zetten de hele vooruitgang op slot door te blijven procederen. Goede innovatieve idee die beter zijn voor mens, dier en milieu blijven liggen door dit beleid. We hopen dat na de volgende provinciale verkiezingen er meer ruimte is voor innovatie en vooruitgang zowel voor de landbouw als milieu", aldus Twan Engelen.
Luister hier naar het fragment van Twan Engelen in het NOS journaal. Start op 7:50 minuten.