Heythuysen is een van de grootste invallen mestfraude ooit
Justitie en de NVWA vielen maandagochtend binnen bij Bergs Advies in Heythuysen, dat met valsheid in geschrifte mogelijk tientallen boeren heeft geholpen om te frauderen met mest. Ook op negen andere plekken in de provincie waren invallen. De fraude kwam begin dit jaar aan het licht.
Van deze omvang hebben we maar n keer een groter onderzoek gehad in Nederland. Dat was zes jaar geleden; ook in een meststoffenzaak, vertelt Kant, die aangeeft dat er een grondig onderzoek en analyse is geweest naar alle data, waarbij deskundigen de informatie hebben geterpreteerd om een goed beeld te krijgen. Hieruit kwam naar voren dat er sprake was van een grootscheepse fraude.
Gekke dingen in adminstratie
We zagen gekke dingen in de administratie bij verschillende boeren", legt Evelien Smit van het Landelijk Parket uit. Uiteindelijk kwamen we terecht bij dit agrarisch adviesbureau." Smit denkt niet dat dit soort mestfraudezaken opgelost kunnen worden door controle en invallen. Dat moet door de politiek opgelost worden.
Volgens het Openbaar Ministerie is er administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op onroerende zaken om de incasso van eventuele toekomstige boetes zeker te stellen. Bergs Advies doet de boekhouding voor honderden bedrijven. Ook berekent het hoeveel fosfaten de veehouders moeten afvoeren.
Vooral varkenshouders
Tegen L1 vertelde een anonieme transporteur dat het hem niet verbaasde dat er invallen gedaan zijn bij het bedrijf in Heythuysen. Hij refeerde aan een automobilist die steeds 120 km per uur in de bebouwde kom rijdt. Vroeg of laat word je een keer geflitst. Volgens de transporteur gaf Bergs Advies advies tot aan de grens en soms eroverheen.
80 procent van hun klandizie bestaat volgens hem uit varkensboeren en hij vermoedt dat de helft van deze boeren er niet meer geweest was als ze het advies niet hadden opgevolgd. Wat voor boete of straf de veehouders boven het hoofd hangt, is nog onbekend.
Voor een Limburgse pluimveespecialist was het geen verrassing: Ze konden altijd heel veel voor hun klanten."
Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek