Oorzaak tenenpikken witte leghennen nog niet bekend
Dat concludeerde Thijs Swinkels uit Helden (Limburg) na zijn stageperiode bij Vitelia Voeders waar hij de opdracht meegekregen had of er een oorzaak aan te wijzen is voor tenenpikkerij bij legkippen.
Verhoogde uitval
Tenenpikken komt bij 10 tot 20 procent van de koppels witte leghennen voor. Eerder onderzoek van de GD gaf aan dat er geen verband lijkt te bestaan tussen ras, opfokker, voerleverancier, systeem of lichtbron.
Bij bruine leghennen hebben we het nog nooit gezien. Bij de witte leghennen begint het na 25 weken leeftijd en het kan leiden tot de dubbele uitval van normaal. We zien de problemen de laatste twee jaar, sinds de kippen onbehandelde snavels hebben en kunnen niet direct oorzaken aanwijzen. Vandaar dat we Thijs deze stageopdracht gaven, zegt Frank Rooijakkers, vakcodinator pluimvee bij Vitelia Voeders.
De pikkerij kan leiden tot uitval van 5 tot 10 procent extra en verloopt lineair tot het einde van de ronde.
Weinig aanknopingspunten
Het viel Thijs Swinkels na meerdere bedrijfsbezoeken op dat tenenpikkerij vaak ontstaat bij een licht stressmoment of ziekte in een koppel. Verder is tenenpikkerij totaal niet te linken aan verenpikkerij.
Onderzoek naar bloedsuikerspiegels leverde geen oorzaak op. In een overleggroep van meerdere voerfabrikanten, GD en sectorvertegenwoordigers proberen we buiten de gebaande paden te kijken maar er zijn weinig aanknopingspunten. Nu onderzoeken we vetgehaltes van poten en het verschil tussen witte en bruine poten, vertelt Frank. De werkgroep blijft in overleg op zoek naar oplossingen.
Licht en voertoevoegingen
Door te sturen met licht kunnen de problemen verminderen. Op tijd licht dimmen en eventueel rood licht aanzetten. Het is belangrijk om zeker in het begin van de ronde alert te zijn en de poten van de uitgevallen hennen goed te bekijken. Kleine wondjes kunnen al problemen geven. Kippen in de stal laten de wondjes niet goed zien; bloed op zitstokken kan een aanknopingspunt zijn, licht Frank toe.
Vitelia werkt met bepaalde toevoegingen in het voer die de problemen lijken te verminderen. De middelen zorgen ervoor dat de poten minder geriteerd worden en de pikkerij afneemt.
In praktijk blijkt dat stallen die in een vorige ronde last van tenenpikkerij hadden, het volgende koppel ook een verhoogde kans op problemen heeft. Vaak heeft de ene stal op een bedrijf er wel last van en de andere niet. Ook onverklaarbaar. Bij terugkerende problemen bij een stal zetten we vrijwel vanaf het begin de voertoevoegingen in om problemen te voorkomen en de schade te beperken. Voorkomen is beter dan genezen, zegt Frank. De prijs van het voer is wel 50 eurocent per 100 kilo hoger wat niet gunstig is voor de kostprijs van de eieren.