'Vleestaks kan GLB vervangen indien geld terugvloeit naar de boer'
Dit zegt de Brabantse melkveehoudster, milieukundige, journaliste en medeoprichter van Team Agro NL, drs. Henny Verhoeven.Het zou mooi zijn als we geen subsidie meer krijgen. Voor de burger is het totaal niet duidelijk dat de subsidies uit het GLB gericht zijn op het betaalbaar houden van voedsel. Bovendien is het nu vooral een instrument om dure maatregelen op te leggen, waar je dan een schijntje subsidie voor terugkrijgt. Laat het maar via het voedsel zelf lopen. Dan komt er ook meer besef bij de burger, meent Verhoeven.
Eenzijdige betaalafspraken
De eventuele vleestaks zou volgens haar dan terug moeten vloeien naar de boeren die duurzamer produceren (lees: de Nederlandse boeren). Je mag geen belasting heffen op import, maar het is wellicht w mogelijk om op les een heffing te leggen en dit te herverdelen.
Om boeren een beter prijs te kunnen laten krijgen voor hun producten, zou ook wetgeving een rol kunnen spelen, zegt de Brabantse melkveehoudster. Het is absurd dat een supermarkt eenzijdig betaalafspraken met terugwerkende kracht kan wijzigen. Dat moet niet kunnen. Ik ben alleen bang dat het niet of nauwelijks gaat gebeuren in de komende jaren.
De Nederlandse consument moet volgens haar veel bewuster worden van het Nederlandse stukje vlees en hoe duurzaam dit gemaakt wordt. De vele luchtwassers en innovatieve systemen moeten bekend raken bij de consument. De consument moet ook gaan kiezen met zijn portemonnee. De sector moet zich in haar ogen veel meer gaan onderscheiden van de buitenlandse varkenshouderij. Natuurlijk: we exporteren veel varkensvlees, maar ook daar hoort een verhaal bij. We eten in Nederland maar een klein deel van het varken op en daarnaast importeren we ook veel. De consument weet dat allemaal niet. Het verhaal van de sector is veel beter dan nu in de media verteld wordt.
Team Agro NL
Verhoeven probeert zelf een bijdrage te leveren aan de toekomst van de veehouderij door mensen van de juiste informatie te voorzien. Persoonlijk doe ik dat door het schrijven van vele opiniestukken in landelijke bladen. Daarnaast is dat ook de reden dat ik Team Agro NL mede heb opgericht. Team Agro NL is een collectief van boeren en tuinders uit de gehele agrarische sector die het verhaal over onze land- en tuinbouw meer en beter willen vertellen.
De Brabantse gelooft in een kentering en een betere toekomst voor de veehouderij. Maar die wordt wel ingezet door het feit dat we veel boeren verliezen. Er komt een moment dat mensen de boer weer omarmen. In Brabant gaat het nu heel hard, boeren stoppen bij bosjes. Dit betekent wel dat er nog meer schaalvergroting plaats vindt want de dierrechten blijven bestaan. Weliswaar worden er varkensrechten opgekocht door de overheid maar per saldo is er toch sprake van schaalvergroting. En juist die schaalvergroting zou de maatschappij niet willen. Ik zeg 'zou' want het is juist de regelgeving die de schaalvergroting aan stuurt. De maatschappij is dus tweeslachtig in haar gedrag.