Hoe groot is het economisch voordeel bij mestfraude?
LNV minister Schouten heeft de CDM gevraagd om de ontwikkeling van de afzetkosten voor verschillende mestsoorten in beeld te brengen. En vervolgens deze kosten af te zetten tegen het economische voordeel van fraude met de Meststoffenwet en de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Daarna dienen deze worden afgezet tegen de hoogte van de op te leggen boetes zoals vermeld in de Meststoffenwet en de Uitvoeringsregeling. Daarbij zal ook worden betrokken wat bij benadering de pakkans is geweest. Zo kan het daadwerkelijke economisch voordeel zo goed als mogelijk in beeld worden gebracht.
Meer inzicht
Naar verwachting zal het rapport van de CDM dus meer inzicht verschaffen in het economische voordeel dat met mestfraude kan worden verkregen. De mate waarin mestfraude een individueel bedrijf voordeel op kan leveren, is afhankelijk van de bedrijfssituatie en de mestmarkt. Er is niet in voorzien dat in het rapport specifieke voorbeelden worden benoemd. Schouten verwacht nog deze maand een (concept)rapport te ontvangen. De minister zal het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid betrekken bij het vervolg op dit rapport. Schouten verwacht het rapport komend voorjaar 2019 naar de Eerste Kamer te kunnen zenden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: Nederlands Centrum Mestverwaarding