Impuls voor duurzame agrarische ontwikkeling Loonse en Drunense Duinen
Wanneer boeren ideeën hebben die ten goede komen van de landbouw maar ook van de kwaliteit van het gebied, worden zij hierin ondersteund. De betrokken partijen worden dan bij elkaar gebracht.
Leefbaar platteland
„We willen een leefbaar platteland behouden”, stelt Sjaak Sprangers, voorzitter van stichting Duinboeren. De kwaliteit van het traditionele agrarische landschap en de perspectieven voor de melkveehouderij wil de stichting versterken. Daarnaast willen zij het voortbestaan van agrarische familiebedrijven verzekeren. „We zijn bezorgd over het aantal stoppers, bedrijven die geen opvolger hebben”, zegt Sprangers.
De stichting heeft een gebiedsplan en een werkplan opgesteld waarin zij aangeven hoe zij om gaan schakelen naar duurzame landbouw. In hun aanpak staat onder andere kringlooplandbouw centraal. Volgens Sprangers moet de kringlooplandbouw niet op bedrijfsniveau plaatsvinden maar op regionaalniveau: „We kunnen akkerbouwproducten ook Lage Zwaluwe halen in plaats van uit Frankrijk.” Ook korte voedselketens zijn in de aanpak opgenomen. Sprangers noemt het gebruik van streekproducten als voorbeeld.
Samenwerking natuurorganisaties
De samenwerking met natuurorganisaties is ook in de plannen opgenomen. „We werken bijvoorbeeld nauw samen met Natuurmonumenten. We zien heil in deze samenwerking en we bekijken hoe we een structurele samenwerking kunnen realiseren”, vertelt Sprangers. „Boeren in Brokkenbroek plaatsen bijvoorbeeld houtwallen op hun grond.”
Met de aanpak wil de stichting bijdragen aan het realiseren van de Visie Landbouw Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden van het ministerie van LNV. Daarnaast wordt zo ook bijgedragen aan de provinciale opgaven voor natuurinclusieve landbouw. Naast de provincie en stichting Duinboeren maken ook onder andere de Rabobank en de waterschappen De Dommel en Brabantse Delta deel uit van de samenwerking.
De grootste financiële bijdrage wordt geleverd door het Gieske-Strijbis fonds. Zij hebben een donatie van 300.000 euro gedaan. Hiermee is het initiatief van de grond gekomen. Deze donatie zullen zij bij goede resultaten ook voor de komende vier jaar doen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel