‘Export mestproducten naar Azië past niet in kringloopvisie’
Van der Wel stelde de vragen naar aanleiding van een artikel op Pigbusiness.nl waarin Frans Meulenmeesters, voorzitter van de mestverwerkingscoöperatie Mace, tijdens een Pigbusiness-thema-avond in Nederweert-Eind, een oproep deed naar alle standsorganisaties om alles op alles te zetten en de beperkte mestverwerkingscapaciteit op te lossen. „Als we dit niet oplossen, hebben we een groot probleem.”
Meulenmeesters onderstreepte dat het essentieel is om te zorgen voor een product waar een markt voor is. Hij ziet dat in een straal van 600 kilometer de markt verzadigd is en wil de producten van de fabriek in Oss in zeecontainers in Azië verkopen, waar juist behoefte is aan mestproducten en men een goede prijs betaalt.
Rendabele afzet
PvdD-er Van der Wel wilde weten wat de GS van dit plan vond. „Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer, in dit geval MACE, om binnen wettelijke kaders een rendabele afzet voor zijn producten te vinden. Export van meststoffen naar Azië levert echter geen bijdrage aan het sluiten van kringlopen op de schaal van Noordwest-Europa.”
Op de vraag of wanneer de mestfabriek van MACE in Oss niet bijdraagt aan provinciale beleidsdoelstellingen dit een reden is om de benodigde vergunningen niet te verlenen, antwoordde GS: „Wij toetsen de vergunningsaanvraag aan de criteria uit de milieu- en ruimtelijke wetten, verordeningen en beleidsregels. Er wordt niet getoetst op waar een product wordt afgezet. Wij vinden het van belang dat er op korte termijn voldoende capaciteit voor mestbewerking komt. Dit verkleint de druk op de mestmarkt en daarmee de fraudedruk. Realisatie van het initiatief van MACE levert een bijdrage aan dit doel. Voor de langere termijn is onze inzet erop gericht de kringlopen op de schaal van Noordwest-Europa te sluiten.”
Overruled
Hoewel de fabriek in Oss en het businessplan om in Azië mestproducten te verkopen, niet direct past in de visie van de provincie, staat GS dus wel achter de bouw van de MACE-fabriek. Zo had provincie Noord-Brabant al eerder de gemeente Oss overruled in de door haar doorgevoerde bestemmingsplanwijziging, die geen mestverwerking op het industrieterrein van havenbedrijf OOC Terminals in Oss toestaat.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: GS Noord-Brabant