Gedeputeerde Brabant: ‘Gemeente moet NVWA tippen bij misstanden’

‘Zij zijn immers bevoegd gezag voor vrijwel alle veehouderijen in Brabant’, meldt GS aan PVV Noord-Brabant. De Statenfractie wilde onder andere weten of GS misstanden binnen Brabantse varkensfokkerijen herkent. ‘Nee, wij hebben geen wettelijke taken in het kader van dierenwelzijn en daarmee geen systematisch beeld van de situatie.’
Twee Statenvragen van de PVV Noord-Brabant hadden betrekking op hoe GS ondersteuning kan bieden aan de NVWA en de dierenpolitie bij het controleren op dierenwelzijn. Volgens de GS ligt het inlichten van de NVWA dus vooral bij de gemeenten.
‘Samen met 45 gemeenten voeren wij op dit moment het project Intensivering Toezicht Veehouderij (ITV) uit. De Omgevingsdiensten controleren in dit project op Wabo- en Wnb-wetgeving. Dierenwelzijn maakt geen onderdeel uit van Wabo- en Wnb-wetgeving, maar als bij een controle een vermoeden is van dierenmishandeling, dan wordt dit bij de NVWA gemeld’. Wabo staat voor Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en Wnb voor Wet Natuurbescherming.
Inspectieresultaten NVWA
In hun reactie haalt GS de inspectieresultaten Welzijn varkens van de NVWA aan. De NVWA heeft de resultaten november dit jaar gepubliceerd. ‘Uit de aselecte inspecties trekt de NVWA de conclusie dat 82 procent van de geïnspecteerde bedrijven de regels naleeft voor het houden, huisvesten en verzorgen van varkens. Niet-nalevingen hebben vooral betrekking op het voorgeschreven dichte gedeelte van de vloer, de maximale spleetbreedte tussen roosterbalken, het hokverrijkingsmateriaal en de minimaal voorgeschreven oppervlakte voor de varkens.’
Eigen Brabants keurmerk
PVV Noord-Brabant wilde ook weten of GS in gesprek wil gaan met partners zoals de dierenpolitie en de NVWA over het voorkomen van - door de PVV Noord-Brabant genoemde - dierenmishandeling in de provincie. GS geeft als reactie dat de aansturing van de genoemde instanties bij de landelijke overheid ligt.
GS stelt dat hun inzet omtrent dierenwelzijn toereikend is. Ze gaan geen eigen Brabants keurmerk ontwikkelen dat garant staat voor diervriendelijkheid. ‘Er zijn voldoende landelijke keurmerken. Wij dragen via de BZV en ons programma ondersteunende maatregelen (met name de innovaties in stalsystemen) bij aan de diervriendelijkheid’, aldus GS. De BZV staat voor de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Boeren krijgen dan ondersteuning bij het inrichten van hun bedrijfsvoering zodat zij hiermee goed in hun omgeving passen.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ingrid Zweers