Pluimveehouders ontdaan door undercoverbeelden
Leghennenhouder Christophe Fransen uit het Vlaamse Merksplas is 'er niet goed van'. Hij was bij de kippen toen zijn zoon belde omdat hij hun stallen had herkend op het filmpje dat door Animal Rights online was gezet, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
„Ik had tranen in mijn ogen. Ze doen alsof ik de kippen mishandel, terwijl ik hier zeven dagen op zeven werk om de dieren te verzorgen. Ze hebben ingebroken in mijn stal en de slechtst uitziende dieren gefilmd. Aan het eind van de legperiode zijn veel kippen kaal. Wij zien ook liever kippen met een beter verenkleed, maar het is niet anders.”
Actiegroep Animal Rights bracht maandag opnieuw undercoverbeelden naar buiten van pluimveestallen. Dit keer van stallen in onder andere Nederweert, Oirlo en Merksplas.
Eind van de leg
„Ze hebben de oudste stal uitgezocht waar oude leghennen zitten die aan het eind van de leg zijn. In andere stallen is het beeld heel anders”, reageert de eigenaar, die anoniem wil blijven tegenover 1Limburg.
Dat de leghennen grote kale plekken vertonen, wijt hij aan het feit dat de snavels van kippen niet meer mogen worden geknipt. „De dieren pikken elkaar met hun scherpe snavels als ze dicht op elkaar zitten. In de stal in het filmpje zitten zeven scharrelkippen per vierkante meter, waar negen kippen is toegestaan", zegt de pluimveehouder.
Meer stress
„Door het pikken ervaren sommige kippen meer stress, proberen zij zich te verstoppen en eten ze minder. Daardoor neemt hun weerstand af. Het is dan niet vreemd dat in een stal van 20.000 oudere kippen er zo nu en dan eentje dood gaat”, zegt de pluimveehouder. In het filmpje zijn beelden te zien van een stervende kip.
Veel erger
„Wij controleren dagelijks op dode kippen en leggen die dan in een kruiwagen buiten de leefruimten van de kippen. Daar liggen ze tot de kadavers worden opgehaald. De leden van Animal Rights hebben die kruiwagen gefilmd en dode dieren eruit gehaald, op de grond gelegd en gefilmd. Zo lijkt het allemaal veel erger dan het in werkelijkheid is.”
Onaangekondigde inspecties
Volgens de eigenaar van het bedrijf komt er regelmatig een dierenarts langs om de dieren te controleren. Daarnaast voert de inspectie zo'n vier keer per jaar onaangekondigde inspecties uit. Het bedrijf voldoet volgens hem aan alle regels.
De gemeente Nederweert stuurt twee ambtenaren naar het bedrijf om de situatie met eigen ogen te bekijken. LTO Nederland is met politie en justitie in gesprek om te kijken of de organisatie Animal Rights kan worden aangepakt, omdat ze in kippenstallen inbreken en daar beelden maken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Animal Rights
Bronnen: 1Limburg, Vlaams infocentrum land- en tuinbouw