Column: (Z)LTO trollenleger
Soms lees je een tweet waardoor je nekharen meteen recht overeind gaan staan. Ik had dat bij een tweet van een ZLTO medewerker, hij bood zijn diensten aan om boeren te helpen bij de transitie. Zoals het doen van vergunningaanvragen voor de nieuwe verplichte stalsystemen in het kader van het stikstofbeleid.
De ene na de andere boer hier in Brabant stopt ermee. Het gaat niet meer, de koek is op, het strenge stikstofbeleid maakt de toekomst uitzichtloos. Maar daar is ZLTO: gelukkig verdienen zij geld aan uw ellende. Het raakte mij op een zeer negatieve manier: het kan toch niet zo zijn dat een belangenbehartiger aan nieuw beleid doodleuk geld verdiend? Maar dat is dus wel zo. De adviestak van ZLTO verdient aan al het nieuwe beleid geld. En naast de adviestak doet ZLTO ook nog in makelaardij.
Ik heb geknokt tegen het stikstofbeleid, meerdere malen ingesproken, stukken geschreven, contact met statenleden gezocht. En regelmatig kwam ik daarbij ZLTO niet tegen. Statenleden die me vertelden niets te horen van ZLTO, er was geen input vanuit de grootste Brabantse boerenbelangenbehartiger. Op de dag dat eigenlijk alles al besloten was, zat hij er dan wel: Hans Huibers. Hij sprak vermanend in, en leek echt te verwachten dat iedereen nu wel zou inzien hoe fout ze zaten. Het was te laat. Het was overbodig.
Bij het lezen van de bewuste tweet begreep ik ineens waarom ZLTO niet zo hard geknokt had. De BV ZLTO draait er immers wel bij.
Dat mag je natuurlijk niet openlijk zeggen, dan zet je boeren tegen elkaar op en zorg je voor verdeeldheid. Het LTO-twittertrollenleger wordt op je afgestuurd en zij gaan net zo lang door tot je zwijgt.
Dat trollenleger zou ook ingezet kunnen worden om een weerwoord te bieden tegen links activistische clubjes. Calon heeft toch een geoliede vechtmachine opgetuigd? Hij bedoelt daarmee toch hopelijk een vechtmachine tegen de onterechte verwijten en het fakenews? Toch niet tegen boeren die kritiek durven uiten?
Ik denk dat het organisatie- cq businessmodel van (Z)LTO wel degelijk invloed heeft op de manier van belangenbehartiging. Als CEO van zo’n club staan immers niet alleen de belangenbehartiging op de agenda maar ook bijvoorbeeld de vraag of er genoeg adviesopdrachten zijn om alle mensen aan het werk te houden. De aandacht is dus verdeeld. Zo simpel is het.
Ach, ik kan dat trollenlegertje wel aan. Maar liever heb ik dat (Z) LTO terug gaat naar waar het voor bedoeld is: belangenbehartiging. En dat ik voor het laatst van een ambtenaar of statenlid heb gehoord dat er weer geen input is geweest vanuit ZLTO.
Tekst: Henny Verhoeven
Henny Verhoeven is melkveehoudster in Keldonk. Ze studeerde milieukunde en volgt de politiek in Brabant en Den Haag op de voet.
Beeld: Ellen Meinen