Noord-Brabant: Bouwvlak is 1,5 hectare en geen meter meer
Volgens de gemeentewoordvoerder van Gemert-Bakel is er niet veel loos en maakt de provincie zich overdreven veel zorgen. „Wij als gemeente willen ons ook aan de Verordening houden. Alleen moesten we een oplossing vinden voor gebouwen en sleufsilo’s waarvoor in het verleden al onherroepelijke vergunningen zijn verleend. In enkele gevallen vielen die bouwsels net een metertje buiten de bouwvlakgrens in het oude bestemmingsplan. Dat hebben we nu hersteld door in het nieuwe bestemmingsplan de bouwvlakgrens strak om de bestaande bebouwing te trekken”, aldus de gemeentewoordvoerder.
Stal meter verplaatsen
De provincie is daar faliekant op tegen en vroeg donderdag aan de Raad van State het bestemmingsplan, ook om andere redenen, op een groot aantal punten te schorsen. Volgens de provinciewoordvoerder krijgen negen veehouderijen in de gemeente daardoor meer uitbreidingsmogelijkheden zonder dat ze extra hoeven te investeren in een duurzame bedrijfsvoering.
De provincie vindt 1,5 hectare bouwvlak de limit en alles wat daar buiten valt moet in principe weg. Rechter en staatsraad Lex Michiels stelde tijdens de zitting dat boeren er toch echt niet op zullen zitten te wachten om een bestaande stal geheel af te breken en dan een meter verder weer op te bouwen,’die hebben toch wel wat beters te doen.’
Dat is volgens de provinciewoordvoerder ook niet nodig. Want in verreweg de meeste gevallen zou het goed mogelijk zijn om het bestaande bouwvlak van vorm te veranderen zodat je niet boven de harde verordeningsgrens van 1,5 hectare uitkomt.
Bouwvlak
„Wij hebben alle kaarten bekeken en gezien dat er binnen de bestaande bouwvlakken van de veehouderijen nog voldoende onbebouwd terrein over is om er wat van af te halen in ruil voor de bebouwde delen die buiten het bouwvlak vallen, aldus de Brabantse zegsman.
De gemeentewoordvoerder was het daar niet mee eens en zei dat Gemert-Bakel de bouwvlakken juist al heel strak om de bestaande bebouwing heeft getrokken en dat het in die negen gevallen het niet mogelijk bleek om het bouwvlak te veranderen. „We hebben vooraf aan iedereen gevraagd of de vergunde situatie wel met het nieuwe bestemmingsplan overeenkwam. Daar hebben we heel wat reacties op gekregen. Op de vraag of zij bereid waren een deel van hun bouwvlak af te halen om bestaande bebouwing elders binnen het bouwvlak te brengen kregen we veel negatieve reacties. Dat is ook wel begrijpelijk omdat de boeren zowel hun vergunningen als planologische bouwvlak als hun bestaande rechten beschouwen. En de laatste jaren is er na alle milieumaatregelen al heel wat van hun bestaande rechten afgeknibbeld en bestaat er weinig tot geen bereidheid meer om vrijwillig rechten in te leveren.”
Overigens gaat de Raad van State in deze procedure alleen bekijken of de bouwvlakken geschorst moeten worden in afwachting van de bodemzaak- en uitspraak later dit jaar. De provincie vraagt om zo’n blokkade omdat zij straks niet geconfronteerd wil worden met extra bebouwing in het buitengebied voordat de Raad een einduitspraak heeft gedaan.
Blokkade mestverwerking
Verder vroeg de provincie om een blokkade van het de mestverwerkingsbestemming voor de vorig jaar deels afgebrande Champignonkwekerij Gemert BV aan de Beeksedijk. Dat bedrijf wil meer eigen afval, de zogenoemde champost, verwerken en als restproduct verkopen. Na bijmenging van een beetje dierlijke mest ontstaat er een composteerproces waarbij de temperatuur tot 70 graden Celsius oploopt.
Volgens een deskundige van het bedrijf slaat het bedrijf daarmee verschillende vliegen in één klap. „Het bedrijf gebruikt de restwarmte in de kwekerij waardoor de gaskraan dicht kan. Verder wordt de compost ontdaan van ziektekiemen, er blijft na verwijdering van het vocht minder restproduct over. Dat voeren we uit naar China en Oost-Europese landen waar het als grondverbeteraar wordt gebruikt. Dat spaart het bedrijf een hoop kosten uit want voorheen moesten we de champost voor veel geld naar een bewerkingsbedrijf brengen”, aldus de deskundige.
De provincie vindt evenwel dat de gemeente onvoldoende beperkingen aan het bedrijf heeft opgelegd en vreest dat op het gehele terrein van de champignonkwekerij een enorme mestverwerking- en composteringsfabriek kan ontstaan. Volgens de gemeente is dat niet mogelijk.
Volgens staatsraad Michiels draait de kwestie om de vraag of het champignonbedrijf een mest verwerkt, dan wel bewerkt. Volgens de gemeente en het bedrijf gaat het slechts om verwerken. De provincie vermoedt dat het om mestbewerking gaat omdat er dierlijke mest wordt gebruikt. En daarvoor gelden veel strengere regels. De Raad van State gaat het bekijken en doet binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen