Nog geen acute dreiging blauwtong Nederland
„Nederlandse veehouders hoeven zich op dit moment geen zorgen te maken. Het blauwtongvirus wordt overgebracht door knutten. Het is nu winter en dat is niet het seizoen voor ziekten die via insecten worden overgebracht”, stelt Linda van Wuijckhuise, dierenarts rundvee bij de GD.
Nadat in december in de Duitse deelstaat Badem-Württemberg de eerste gevallen van blauwtong type 8 zijn vastgesteld, is het virus inmiddels uitgebreid naar de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Het gevolg is dat ook in de aan Nederland aangrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen een vervoersbeperking geldt.
Volgens de GD bestaat de kans dat de oostelijke delen van Limburg en Gelderland onder een nog nieuw te bepalen toezichtgebied gaan vallen. Het huidige gebied is gebaseerd op een besmetting van 9 januari. Twee dagen later is er een besmetting, meer noordwaarts, bijgekomen en de gebruikelijke straal van 150 km rond dat bedrijf raakt ook Nederland.
In december heeft de GD in opdracht voor ministerie van LNV nog onderzocht of er in Nederland blauwtonginfecties optraden. Bij veewetziekten is Nederland verdeeld in twintig compartimenten. Samen met lokale dierenartsenpraktijken heeft de GD op minimaal veertien bedrijven in elk compartiment gecontroleerd of er dieren met afweerstoffen tegen deze ziekte waren. Omdat geen dieren met afweerstoffen werden aangetoond, behoudt Nederland haar blauwtong-vrijstatus, zo meldt de gezondheidsdienst.
Vaccineren
Voor blauwtong type 8 is een in Nederland toegelaten vaccin beschikbaar. Er is sinds 2010 niet tot zeer beperkt gevaccineerd tegen BTV-8 geeft de GD aan. Mocht het wel tot een uitbraak komen, dan betekent vaccineren niet per definitie de oplossing. „Veehouders kunnen overwegen of voor hun specifieke bedrijfssituatie de kosten van vaccinatie opwegen tegen de kosten van klinische symptomen (koorts, melkproductie daling, verminderde vruchtbaarheid, geboorte van kalveren met hersenafwijkingen) en het welzijn van de dieren. De sector zou ter preventie kunnen overwegen in een buffer langs de grens te vaccineren, maar dan moeten in dat gebied wel minimaal 80% van de herkauwers gevaccineerd worden”, aldus Wuijckhuise.