Bergeijkse mesthandelaar vecht dwangsom van 1,5 mln euro aan
De dwangsom werd al in 2016 opgelegd. Toen kwam de provincie er achter dat Houbraken aan de Bredasedijk tienduizenden tonnen meer varkensmest verwerkte dan de 25.000 ton die zijn vergunning toestaat. De provincie schreef in het dwangsombesluit dat Houbraken 30 euro moet betalen voor elke ton die hij meer verwerkt dan mag. De straf kan oplopen tot 1,5 miljoen euro.
200.000 ton varkensmest
Houbraken heeft zich tot dusver gehouden aan het besluit maar hij wil er van af. Maandag stapte hij in hoger beroep naar de Raad van State. Zijn advocaat Johan van Groningen zegt dat het provinciebestuur het paard achter de wagen spant omdat Houbraken juist een vergunning verdient. 125.000 ton, maar liever nog 200.000 ton varkensmest wil het Bergeijkse bedrijf verwerken. Daarvoor werd 1,5 jaar geleden al een vergunning bij de provincie ingediend. Noord-Brabant wil die echter niet geven. „Er is geen genoegzame aanvraag ingediend”, zei een woordvoerster maandag in Den Haag.
De provincie vindt verder dat de dwangsom terecht is opgelegd omdat de overtredingen van de bestaande vergunning glashelder waren. In 2017 en 2018 heeft Houbraken zijn vergunning van 25.000 ton wel nageleefd. Handhavers van de provincie hebben dat gecontroleerd.
200 euro per ton
Houbraken distribueert drijfmest en verwerkt drijfmest. De distributie naar Frankrijk gaat om honderdduizenden tonnen waar de provincie geen probleem mee heeft. In de dwangsomzaak gaat het echter om de verwerking. Houbraken wil in een installatie 200.000 ton drijfmest per jaar gaan verwerken tot biogas en biochar. Dit laatst product is veel hoogwaardiger dan de dikke fractie die nu uit mest wordt gehaald en verkocht, vertelde een woordvoerder van het bedrijf. „Voor dikke fractie wordt 40 euro per ton betaald. Biochar kost vanaf 200 euro per ton”, zei hij.
Het verdienmodel bestaat uit 20 tot 25 euro per ton mest die de varkenshouder aan Houbraken betaalt voor afvoer, en verder uit de opbrengst van de geproduceerde biochar en het biogas dat op het gasnet wordt gezet. Bij deze methode van mestverwerking komt 180.000 kubieke meter water vrij. Houbraken wil dat na zuivering lozen. Maar het water kan ook nog verkocht worden in tijden dat een sproeiverbod geldt. Uitspraak van de Raad van State volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek