Brabantse worstenbroodjes van wilde zwijnen positief voor jacht en AVP-communicatie
De ZLTO zegt zich met de POV te blijven inzetten om de dreiging van Afrikaanse Varkenspest (AVP) zo klein mogelijk te houden. „Daartoe blijven we benadrukken dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is voor verschillende partijen. Voor varkenshouders om hun bedrijfshygiëne goed op orde te hebben, voor jagers en terreinbeheerders om de populatie wilde zwijnen terug te brengen en voor transporteurs om de risico’s zoveel mogelijk te beperken door goede ontsmetting, et cetera”, stelt ZLTO bestuurder Jeannette van de Ven. Een effectieve jacht is essentieel. Volgens haar hebben inmiddels meerdere bewegingsjachten plaatsgevonden. Voor veel partijen een spannende exercitie, want wat zal het publiek, de omgeving of de achterban hiervan vinden? Dat het toch door kon gaan is volgens haar te danken aan de lokale boeren en jagers die steeds constructief het gesprek bleven aangaan. „Daardoor is ook de provincie in een faciliterende rol gekomen, want als het gebied op een lijn zit is het moeilijk om daar tegen in te gaan”, blikt Van de Ven terug.
Communicatie
Door een ‘Design Sprint’ project is door boeren en jagers nagedacht over hoe mensen er gericht op te wijzen dat een duurzaam faunabeheer wordt toegepast waardoor de risico’s op AVP afnemen. De oplossing ligt mogelijk in ‘het wilde worstenbroodje’. Worstenbroodjes gemaakt van wilde zwijnenvlees. „Het blijkt dat omstanders minder fel tegen de jacht zijn als het vlees wordt geconsumeerd. Kortom, worstenbrood als middel om het gesprek aan te gaan over de nut van goed faunabeheer.Worstenbrood als een Brabantse traditie die mensen kan verbinden. Jagers die een nuttige bestemming weten voor de geschoten zwijnen”, stelt Van de Ven.
Idee
Het idee hiertoe is ontstaan tijdens de Dutch Design week in Eindhoven afgelopen najaar. Tijdens dit event wordt steeds geprobeerd om landbouwkundige knelpunten op een alternatieve wijze op te lossen. Zoals de naam al zegt denken designers daarbij volop mee. Van de Ven: „Ik zat bij een sessie waar vooral de AVP centraal stond. Bij het terugdringen van de wilde zwijnen bestanden trekken de KNVJ en de ZLTO samen op. De ZLTO wil zo een AVP uitbraak en schade aan gewassen voorkomen. De KNVJ heeft echter moeite om hun werk bij een groot publiek geaccepteerd te krijgen. De conclusie was dat voor de jacht meer draagvlak zou ontstaan, als de consument het wild zou kunnen consumeren. Het aanbod van vlees van wilde zwijnen is echter hoger dan de vraag. Toen is het idee ontstaan om voor de vleesvulling van het typisch Brabants worstenbroodje te kiezen voor wild zwijnenvlees. Door het aanbieden van deze worstenbroodjes kun je bovendien makkelijker het gesprek aangaan met burgers en gebruikers van natuurgebieden, door hen te wijzen op de gevolgen mocht in Brabant AVP uitbreken.”
Nieuwjaarsrecepties
Volgens Jeannette van de Ven is het idee positief ontvangen. „De komende tijd moeten we echter andere partijen, zoals de terreinbeheerders en de bakkers, achter dit idee proberen te scharen. Ons nobel streven is om de worstenbroodjes eind van dit jaar op de markt te brengen. Ideaal zou zijn om op de diverse nieuwjaarsreceptie deze worstenbroodjes te kunnen aanbieden en zo de communicatie over de wilde zwijnen en de AVP opgang te brengen.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Eigen verslaggeving, ZLTO