Waterschap Brabantse Delta wil water vasthouden door drempels
De drempel, een houten plank inclusief vier piketpaaltjes, wordt in B-watergangen geplaatst. Een B-watergang wordt niet door het waterschap onderhouden en ligt vaak op percelen van grondeigenaren. De houten plank moet dwars op de stroomrichting van de watergang op de slootbodem geplaatst worden. Het water wordt zo tegengehouden omdat de drempel werkt als een stuw. Hierdoor kan het water in de bodem infiltreren. Bij hevige regenval kan een teveel aan water over de drempel stromen want de drempel heeft een beperkte hoogte (15-20 cm), aldus het waterschap.
Vergoeding
Enkel boeren in de zandgebieden binnen het werkgebied van het waterschap kunnen gebruik maken van de actie van Brabantse Delta. Deze zandgebieden liggen globaal ten zuiden van de lijn Bergen op Zoom – Roosendaal – Breda – Tilburg. Boeren in peilbeheerste gebieden, de poldergebieden in het noordwesten van West-Brabant, kunnen geen beroep doen op deze actie.
Er wordt per drempel een vergoeding uitgekeerd. Deze vergoeding wordt vanuit het project ‘Wel goed water geven’ gefinancierd. Dit is een ZLTO-project waarbij boeren worden gestimuleerd om maatregelen te nemen om zoveel mogelijk water vast te houden. De vergoeding bedraagt 50 euro per drempel waarbij een maximum van vijf drempels per deelnemer geldt. Het is de bedoeling dat een boer na plaatsing van de drempel een foto van de drempel en de exacte locatie naar het waterschap stuurt. Het geld wordt daarna overgemaakt.
Boeren die interesse hebben kunnen zich aanmelden via https://www.brabantsedelta.nl/artikel/doe-mee-met-de-drempel-tegen-droogte.html.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel