PvdA Horst aan de Maas wil duidelijkheid over mestverwerkers in Zuidoost-Nederland
De partij stelt dat er in Horst aan de Maas ‘grootschalige initiatieven voor mestverwerking’ zijn. „Met het Chemelot-initiatief erbij lijkt het erop dat twee gebieden zich ontwikkelen tot het mestputje van zuidoost Nederland”, aldus Roy Bouten namens de PvdA. „Als Partij van de Arbeid vinden wij dat de mest van onze boeren goed en lokaal moet worden verwerkt. Maar de uitgebreide vervoersbewegingen die hier lijken te ontstaan naar slechts twee locaties baart ons zorgen”, stelt hij.
De partij stelde tijdens de vergadering een aantal vragen over dit onderwerp. Zo wil de partij weten wat de stand van zaken wat betreft de mogelijke komst van een mestvergister van RMS. Daarnaast wil PvdA duidelijkheid over of RMS en Zitta straks ‘in hetzelfde mestputje zitten te vissen’. Er moet volgens de partij ook informatie komen over wat de gevolgen zijn voor RMS: „Is het nog nodig? Biedt het concurrentie? Heeft het effect op de aanvraag?”, vraagt Bouten zich af. Tot slot wil de partij ook weten wat de benodigde verwerkingscapaciteit voor bedrijven in de gemeente Horst aan de Maas en Zuidoost-Nederland is en hoeveel verwerkingscapaciteit in de gemeente is voorzien.
‘Omvangrijk en technisch’
Wethouder Vostermans noemt de vragen van Bouten ‘omvangrijk en technisch’. Derhalve doet hij ook het voorstel om de vragen schriftelijk te beantwoorden. Over RMS zegt hij het volgende: „We weten dat er een aanvraag ligt en dat vanwege de omvang van het initiatief de provincie bevoegd gezag is. We zullen daar de laatste informatie ophalen.”
CDA-raadslid Henk Weijs wil ook meer informatie over initiatief van RMS. „Bij het initiatief van RMS heb ik persoonlijk ook mijn vraagtekens”, laat hij tijdens de gemeenteraadsvergadering weten. Weijs wil ook weten welke verhouding het initiatief van RMS en het initiatief van Zitta Biogas Chemelot BV met elkaar hebben.
Mestverwerker Chemelot
Ruim een week geleden maakte ontwikkelaar Zitta Biogas Chemelot BV bekend dat ze de SDE+ (Stimulering Duurzame Energie) toekenning hebben ontvangen. Door deze toekenning is de vestiging van een biogasinstallatie op het Chemelot-terrein in Geleen een stap dichterbij gekomen. De SDE+ toekenning is nodig om het project financieel rond te krijgen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief