Westfleisch wacht met korten op salmonella
Westfleisch is er ook van overtuigt dat er iets moet gebeuren om het aantal categorie III bedrijven te verminderen, maar korten komt wat hun betreft pas later in het traject. „We geven varkenshouders een half jaar de tijd om het probleem aan te pakken, als het daarna niet opgelost is gaan we over op korten.”
Bedrijven die bij andere slachthuizen zijn aangesloten hoeven niet bij Westfleisch aan te kloppen. „Wij accepteren geen nieuwe categorie III bedrijven”.
Sterke toename
Mischok vertelde op het symposium over de impact die de toename van categorie III bedrijven heeft op het slachtproces. „De categorie III varkens worden als laatste geslacht, hoe meer er daar van zijn hoe lastiger het logistiek wordt.”
De dierenarts heeft ook cijfers over de toename in Duitsland. In het eerste kwartaal van 2008 was 11,3 procent in categorie II ingedeeld, in het laatste kwartaal van 2014 was dat ruim 25 procent. Voor categorie III was dat respectievelijk 2,4 en 5,6 procent.
Actie in hele keten
Volgens Mischok moet de hele keten actie ondernemen. „In plaats van categorieën zou er gewerkt kunnen worden met een rollend gemiddelde, dan komt er ook actie bij categorie I bedrijven.” Bovendien vindt de dierenarts dat er niet alleen actie moet zijn bij vleesvarkenshouders. „Er moet gekeken worden waar het probleem begint en daar moet ook de actie beginnen.”