'Varkenshouderij nooit salmonella negatief'
Op het symposium over de aanpak van salmonella, dat voorafgaand aan de LIV in Venray werd georganiseerd door Daavision, waren alle sprekers het wel met elkaar eens dat salmonella moeilijk tot 0 te reduceren is.
Moeilijk te vinden
„Op vrijwel alle varkensbedrijven in Nederland is salmonella aanwezig”, verteld dierenarts Karien Koenders van Lintjeshof. De mate van de besmetting is op de bedrijven heel verschillend en meestal leidt de bacterie in de stal niet tot klinische problemen.
Filip Boyen van de universiteit Gent vertelt dat het altijd moeilijk is om totaal salmonella vrije varkens te vinden voor de onderzoeken. „Varkens scheiden niet continue salmonella uit, waardoor met name mestmonsters niet altijd te vertrouwen zijn.”
Brijvoer goed resultaat
Peter van der Wolf, van de Gezondheidsdienst voor Dieren, ziet goede resultaten op bedrijven die met brijvoer werken, die bedrijven lijken soms vrij te zijn. „De kwaliteit van het brijvoer en de bijproducten spelen hierbij natuurlijk wel een rol. Er moet een overdaad aan melkzuurbacteriën zijn en een deel azijnzuur.”
Of dit zelfde resultaat haalbaar is met bijvoorbeeld aangezuurd drinkwater durft Van der Wolf niet te zeggen. „De drempel van zuur drinkwater is voor salmonella wellicht te laag, salmonella herstelt zich ontzettend snel.”