Provinciale politiek Zeeland verdeeld over gebruik glyfosaat op pachtgrond
De partijen die vinden dat glyfosaat gewoon gebruikt mag worden op pachtgrond zijn CDA, ChristenUnie en Partij voor Zeeland. De ChristenUnie zegt dat het om Europese regelgeving gaat en dat dit niet aan de provincie is om hier over te beslissen.
Waan van de dag
Ook de Partij voor Zeeland is duidelijk. De partij ziet geen reden om extra regels te maken. Ze zegt daarover dat glyfosaat een in Nederland toegelaten middel is en dat het tijdens het veertig jarig gebruik en door wetenschappelijk onderzoek een bewezen en beheersbaar risico is. Volgens de partij is het instellen van een verbod op glyfosaat op pachtgrond van de provincie toegeven aan de waan van de dag.
Wel een verbod
50PLUS en GroenLinks staat er anders in. 50PLUS geeft aan dat glyfosaat bij particulieren als sinds 2017 is verboden en dat glyfosaat slecht is voor de natuur. GroenLinks zegt sowieso meer te zien in natuurlijke bestrijdingsmiddelen en insecten en geeft aan altijd al tegen het gebruik van glyfosaat te zijn. Niet alleen op verpachte gronden, maar op alle gronden. Voglens de partij is de opkomst van biologisch boeren niet zomaar een trend. Volgens de partij zien steeds meer meer agrariƫrs hier meer heil in dan in gebruik glysofaat/kunstmest etc.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio de verhalen hierover op de website. In de komende edities van Stal en Akker verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die voor de provincie Zeeland meewerkten aan dit onderzoek zijn ChristenUnie, CDA, Partij voor Zeeland, GroenLinks en 50PLUS.