CDA Limburg: 'Sturen op dieraantallen geen doel op zich'
Het CDA geeft aan dat de kwaliteit van de leefomgeving wel van belang is. Volgens de partij kan die kwaliteit ook gewaarborgd worden door andere maatregelen dan het aantal dieren te verkleinen. D66 sluit zich bij het CDA aan. Ook die partij zegt dat de aantallen van huisdieren niet leidend moeten zijn voor het beleid, doch de gevolgen inzake de volksgezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid.
Maatwerk
Volgens Lokaal-Limburg betreft het maatwerk als het gaat om dieraantallen. Het is volgens hen maatwerk leveren met een ondergrens. Het is de vraag welke omschrijving u geeft aan landbouwhuisdieren. Daarnaast moet er volgens de partij een pragmatische omschrijving van de voorwaarden komen.
Limiet
De SP ziet het liefst dat de rijksoverheid een limiet vaststelt wat ons land, per provincie, aan aantallen huisdieren kan dragen aan de hand van grondgebonden landbouw. De provincies moeten hierbinnen functioneren. De SP stelt de vraag of er ingezet moet worden kwantitatieve groei of kwalitatieve groei. De SP wil daarbij de import van de in hun ogen van kwalitatief lage producten (antibiotica, dieronvriendelijkheid, voedsel door roofbouw verkregen e.d.) tegen gaan.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio de verhalen hierover op de website. In de komende edities van Stal en Akker verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die voor de provincie Limburg meewerkten aan dit onderzoek zijn CDA, D66, Lokaal-Limburg, SP en PvdA.