GS Noord-Brabant: ‘Buitengebied te groot voor cameratoezicht drugsdumpingen’

PVV Noord-Brabant stelde begin januari aan GS schriftelijke vragen over dit onderwerp. De partij wilde onder andere weten of het college de mening van PVV deelt dat ‘door cameratoezicht de pakkans van (drugs)dumpers vergroot kan worden’. GS laat in hun schriftelijke reactie weten deze mening niet te delen. ‘Cameratoezicht kan een middel zijn om toezicht te ondersteunen maar dat wil niet zeggen dat daarmee de pakkans wordt vergroot. Het buitengebied van Brabant is daarvoor te groot’, aldus GS.
Een andere vraag van PVV had betrekking op de plaatsing van camera’s in het buitengebied van Loon op Zand om de illegale stort van drugs- en ander afval tegen te gaan. PVV vroeg zich af waarom het plaatsen van camera’s hier wel mogelijk is. Volgens GS gaat het daar om ‘afgebakend gebied waar veel overlast is van afvaldumpingen’. Daarnaast stelt GS dat de gemeente bevoegd gezag is als het gaat op afvaldumpingen, ‘dus zij hebben de mogelijkheid om dit te doen’.
Niet in gesprek met politie
GS zegt in hun schriftelijke reactie niet in gesprek te gaan met de politie over de mogelijkheden van cameratoezicht in het buitengebied. PVV Noord-Brabant had hier wel om gevraagd. GS herhaalt hierbij nogmaals het argument dat het buitengebied te groot is voor cameratoezicht. Daarnaast benoemt GS dat privacy ook een rol speelt: ‘Er mogen (vanuit de AVG) niet zomaar overal camera’s worden opgehangen’.
Gemeente
Tot slot wilde PVV ook antwoord op de vraag of het college wil onderzoeken hoe zij grondeigenaren in het buitengebied kan ondersteunen met ‘preventief (incidenteel) cameratoezicht om (drugs)dumpingen te voorkomen of om de pakkans van dumpers te vergroten’. Volgens GS ligt deze taak bij de gemeente: ‘Het is aan de gemeente om te bekijken of kleinschalig cameratoezicht op hotspots een oplossing kan zijn voor afvaldumpingen’.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek