Wetswijziging 'trap na voor nertsenhouders'
De regering wil de Wet Verbod Pelsdierhouderij aanpassen. Het 'huidig handhavingsinstrumentarium', zoals dat heet, schiet volgens minister Carola Schouten tekort. In geval van een overtreding (bij het houden van meer nertsen als mogelijk volgens de vergunning) kan de overheid alleen een strafrechtelijke boete geven. Dit soort boetes is bedoeld om bedrijven die in overtreding zijn, extra hard te straffen. Een dergelijke boete is altijd achteraf; de overheid hoopt dat de afschrikwekkende werking van een dergelijke boete genoeg is om mensen te weerhouden de wet te overtreden.
Maar de minister wil dit instrumentarium uitbreiden met bestuursrechtelijke sancties - dwangsommen bij overtredingen, bijvoorbeeld. Volgens de minister brengt dit de proportionaliteit terug bij het opleggen van sancties; als dat enkel via de strafrechtelijke weg gaat, zit een overtreder meteen opgezadeld met een hoge boete en bovendien een strafblad. Dat is volgens haar vaak een te grote ingreep. Andere wetten kennen naast strafrechtelijke ook bestuursrechtelijke opties; minister Schouten wil nu de Wet Verbod Pelsdierhouderij met die andere wetten gelijktrekken.
Sloop- en ombouwsubsidie schiet tekort
Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) namen het debat over deze wetswijziging de gelegenheid te baat om de precaire situatie van de nertsenhouders nog eens te benadrukken. Uiterlijk in 2024 moeten ze stoppen met hun bedrijf, maar - nog afgezien van het persoonlijke leed dat dit voor de ondernemers en hun families brengt - is het ook moeilijk om het bedrijf fatsoenlijk af te bouwen, stelden de Kamerleden. De overheid heeft 36 miljoen euro opzij gelegd om de ondernemers te helpen hun bedrijf om te bouwen naar een andere economische activiteit, maar de voorwaarden voor deze subsidie zijn zo streng dat de ondernemers daar nauwelijks aan kunnen voldoen, betoogde Geurts. Op dit moment zijn er nog maar vijf aanvragen ingediend voor deze regeling, en een daarvan is afgewezen.
Geurts en Lodders hebben een motie ingediend om de subsidie voor sloop- en opbouwkosten te wijzigen, zodat ondernemers er makkelijk gebruik van kunnen maken. Die motie komt dinsdag in stemming, maar minister Schouten heeft al toegezegd dit op te willen pakken.