‘Subsidie doorslaggevend bij investering in plaatsspecifiek spuiten’
Het geld komt uit de pot van de subsidieregeling ‘Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen’, die vorig jaar werd opengesteld. Aanvankelijk was er twee miljoen beschikbaar, later werd dit bedrag opgehoogd naar ruim 4,4 miljoen. Dit vanwege de grote animo: ondernemers dienden namelijk voor tien miljoen euro aan aanvragen in. Het geld komt van Europa, de Provincie Zeeland en ZLTO.
Uiteindelijk krijgen dus 115 Zeeuwse agrariërs subsidie voor de duurzame en innovatieve investeringen die zij willen doen. Zij ontvangen bedragen van 10.000 tot maximaal 100.000 euro. De meeste subsidies zijn bestemd voor investeringen op het gebied van precisielandbouw, machines voor niet-kerende grondbewerking en systemen voor structuurbehoud van de bodem.
Duwtje in de rug
Johan Priem uit Ovezande is één van de agrariërs die geld ontvangt uit de subsidiepot. De bijeenkomst van gisteren vond ook plaats op zijn bedrijf. Priem wil een nieuwe veldspuit aanschaffen, die hem in staat stelt om plaatsspecifiek te spuiten. ,,Door bij het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen rekening te houden met de onkruid- of ziektedruk op een bepaalde plek en de verschillen in grondsoort, kunnen we veel gerichter en efficiënter bespuiten. Dit is gunstig voor het milieu, het gewas en uiteindelijk ook voor de portemonnee. Alhoewel een veldspuit waarmee je plaatsspecifiek kunt werken wel een hogere investering vergt. Dan praat je al snel over een meerinvestering van twintig- tot dertigduizend euro.”
Priem krijgt vanuit de POP3-subsidieregeling veertig procent vergoed op de aanschaf van de innovatieve veldspuit. Hoeveel subsidiegeld hij precies ontvangt, is nog onduidelijk. ,,Ik moet me namelijk ook nog verder verdiepen in welke veldspuit ik precies ga aanschaffen. Daarvoor heb ik twee jaar de tijd.”
De akkerbouwer is eerlijk: zonder de subsidie zou hij waarschijnlijk niet investeren in een dergelijke innovatieve veldspuit. ,,Zo’n nieuwe techniek brengt immers vaak kinderziekten en extra onderhoud met zich mee. Wat dat betreft kun je eigenlijk beter nog even wachten, totdat alles volledig is uitgekristalliseerd. Anderzijds vind ik ook dat we als landbouw moeten investeren in verdere verduurzaming. Die subsidie is hierbij dan toch een extra duwtje in de rug, de doorslaggevende factor.”
Stappen zetten
De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat noemde de POP3-subsdieregeling gisteravond ‘een enorme impuls voor de agrarische sector’. ,,De sector moet stappen gaan zetten op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Maar systemen of machines die hierbij helpen zijn niet goedkoop. Met deze subsidie kunnen veel agrariërs vooruitgang boeken op dit vlak.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Provincie Zeeland