Naar een eerlijke keten, kringlooplandbouw en circulariteit
De allereerste Voedsel1000 van de provincie Noord-Brabant trok ruim 400 deelnemers: inwoners, politici, ambtenaren, mensen uit het onderwijs, boeren en mensen die hun brood verdienen in de agrofood. Tegenover de teleurstellende opkomst van politici stond de grote aanwezigheid van professionals, stelde spreekstalmeester Harm van Dijk vast.
Aanwezig was ook Anne-Marie Spierings, gedeputeerde voor Agrarische ontwikkeling. „We kiezen elke dag weer wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Als we veranderingen willen in dat systeem, moeten we dat ook samen oppakken”, zie de D66-politica aan de vooravond van de bijeenkomst.
De aanwezigen deelden de mening dat het goed is om met boeren, burgers en buitenlui aan tafel te gaan. „Het leverde soms leuke dialogen op, soms voelde je ook dat mensen met tegengestelde opvattingen de hakken in het zand zetten”, zei een deelnemer na afloop. „Het was goed georganiseerd en er kwam een breed scala aan ideeën voorbij. Het gaat er nu om de belangrijkste goed uit te werken”, sprak een andere deelnemer.
Voedselcafé
In het voedselcafé mochten de deelnemers in steeds wisselende groepen van vier praten over ‘wat’, ‘hoe’ en ‘wie’. Doel was om tot ideeën en oplossingen te komen die bij kunnen dragen aan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. „Het gaat om uitwisselen van gedachten, niet om een discussie aan te gaan”, zei Van Dijk vooraf.
‘Wat maakt ’n toekomstbestendig voedselsysteem belangrijk voor Noord-Brabant?’, ‘Wat moet er gebeuren om het Brabants voedselsysteem toekomstbestendig te maken? ’en ‘Wat kun jij bijdragen? Wat moeten anderen bijdragen?’, zo luidden de vragen aan het begin van elke ‘praatronde’.
Trefwoorden die de gesprekken opleverden werd in zogenoemde ‘Woordwolken’ geprojecteerd op grote schermen, die in de vroegere veemarkthal hingen. Met acht ervan werd in de tweede ronde in groepen van 8 deelnemers gepraat. „Deze ronde duurde langer en zo kreeg je meer diepgang”, aldus een deelnemer. Er werd gesproken over items als bewustwording en educatie, maar ook over balans, circulatie en lokaal. Het item vleestax bleek het meest controversieel en werd om die reden juist van de lijst afgevoerd.
Traject
„Vandaag staan we aan het begin”, had medeorganisator Harm van Dijk bij de opening gezegd. Vanaf 12 maart, met als startpunt een Voedselforum op HAS Den Bosch. Interessant is dat alle Brabanders online kunnen reageren op de voorstellen die het Voedselforum voortbrengt.
Na nog twee werkateliers op HAS Den Bosch moeteneind mei de belangrijkste ideeën die Voedsel1000 heeft voorgebracht omgezet zijn in concrete plannen, welke op 15 juni tijdens de Voedselraad worden gepresenteerd. Hiervoor worden de deelnemers van de bijeenkomst van deze week weer uitgenodigd. Zij beoordelen of een voorstel wordt aangenomen of niet. Aangenomen voorstellen vormen samen het eerste Brabantse Voedselbesluit, waarvoor vervolgens een breed draagvlak wordt gezocht voor de uitvoering.
Gezien de uitkomst van de finale stemming zal er ongetwijfeld verder gekeken worden naar ‘Een eerlijke voedselketen’, ‘Kringlooplandbouw in 5 jaar’ en ‘Een eerlijke prijs om circulariteit te bevorderen’.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Henny Lenkens