Forse daling Limburgse korenwolven
Vanaf 2002, het eerste jaar dat er hamsters werden uitgezet, nam het aantal burchten snel toe naar een maximum van ruim 1.100 burchten in 2007. In deze periode werden er jaarlijks nieuwe leefgebieden toegevoegd met nieuwe uitzet van hamsters. In 2008 was een plotselinge af met een dieptepunt in 2017 toen nog slechts 170 bewoonde burchten werden geteld. Over de oorzaak tast Gerard Müskens, onderzoeker van de Korenwolfcommissie, nog in het duister. Een oorzaak is wel duidelijk: de overvloedige regenval in juni 2016. Die heeft fors huisgehouden onder de diertjes. Juist op het moment dat de diertjes nesten met jonkies hadden liepen tal van burchten onder water. Verder ondervinden ze veel last van natuurlijke vijanden zoals roofvogels, marters en vossen. Komende jaren wordt aandacht worden besteed aan het opsporen van mogelijke oorzaken voor het uitblijven van een uitbreiding van de hamsterpopulatie.
Omvang
Momenteel wordt in heel Zuid-Limburg 487 ha tarwe niet geoogst en 219 ha wel. Dit zijn twee verschillende beheersvormen. Bij de eerste beheersvorm bedraagt de vergoeding 2.300 euro per hectare en bij het (later) mogen oogsten 600 euro. Sinds afgelopen jaar voor het oogsten een nieuwe arenstripper ingezet. Die haalt alleen de korrels uit de aar en laat de stengel staan. Op deze wijze heeft loonwerker Hartmann in 2018 140 hectare tarwe geoogst in korenwolfbeschermingsgebieden. Dit jaar is de arenstripper, via een samenwerking met andere loonwerkers, in heel Zuid-Limburg inzetbaar. De Korenwolfcommissie streeft erna om op termijn de helft van het totale Zuid-Limburgse tarweareaal (ca. 2.500 ha) via een arenstripper te gaan oogsten.
Telling
Jaarlijks worden alle percelen met hamsterbeheer minimaal eenmaal bezocht en beoordeeld op geschiktheid voor de hamster. Deze bestaat uit goede dekking met de juiste gewassen voor een ideale open structuur dicht bij de grond en een gesloten vegetatie aan de bovenkant. Deze dekking en structuur kunnen op meerdere manieren worden verkregen. In de meeste gevallen is dat met luzerne en granen.Maar een combinatie van granen met bepaalde (on)kruiden kan ook zeer geschikt zijn voor de hamster. Een belangrijke graadmeter voor de effectiviteit van al deze inspanningen is natuurlijk het aantal hamsters dat er van profiteert. Daarom worden elk jaar zoveel mogelijk hamstervriendelijk beheerde percelen en aanliggende reguliere graanpercelen afgezocht op de aanwezigheid van hamsterburchten.
Beste beheerders
In 2018 werden op de akkers van akkerbouwer Henny Hartmann uit Maastricht in totaal 66 bewoonde hamsterburchten geteld. Dit is het hoogste aantal van alle deelnemers. Hij werd (voor de tweede keer) uitgeroepen tot de beste korenwolfbeheerder van 2018. Peter Schyns uit Wittem werd in Klimmen gehuldigd als gebruiker van de meest geschiktste korenwolfpercelen.