VVD Brabant: ‘VGO-rapporten hoeven niet gebruikt te worden bij besluitvorming over uitbreiding’
De VVD vindt dat de rapporten gebruikt moeten worden, omdat besluiten over uitbreiding van bedrijven nu worden genomen op basis van wettelijk vastgestelde eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid uitstoot, depositie van fosfaat of fijnstof en de geurnormen. Volgens de partij wordt daarmee voldoende rekening gehouden met de gezondheidsrisico’s.
‘Kop in het zand steken’
Lokaal Brabant vindt dat alle beschikbare betrouwbare en gevalideerde kennis betrokken moet worden bij de besluitvorming over uitbreidingen van veehouderijen. Deze niet gebruiken is in de ogen van de partij ‘de kop in het zand steken’.
Ook D66, SP, GroenLinks en PvdA vinden dat de rapporten absoluut gebruikt moeten worden. Gezondheid hoort volgens SP per definitie deel uit te maken van beleid als het gaat om bedrijvigheid dat bepaalde risico's voor de volksgezondheid met zich mee brengt. De PvdA wil graag dat gezondheidsaspecten een grotere rol gaan spelen bij de afweging over nieuwvestiging en uit uitbreiding van veehouderijen.
Effecten ook duidelijk voor ondernemer
D66 wil dat ook boeren duidelijkheid krijgen over de effecten van hun bedrijf op hun eigen gezondheid en die van omwonenden. Eventuele uitbreiding van bedrijven moet volgens D66 voor de gezondheid verantwoord zijn. Daarom vindt de partij dat de VGO-rapporten een rol moeten spelen in de besluitvorming rondom uitbreiding. Nauwkeurige interpretatie van de gegevens is volgens D66 daarbij van groot belang.
Niet alleen risico’s van veehouderij
PVV en CDA vinden net als bijna alle andere partijen dat de rapporten meegenomen moeten worden in de besluitvorming. Volgens PVV moet de volksgezondheid geborgd zijn. Senioren Brabant vindt dat er gekeken moet worden naar de gezondheidsrisico’s van de veehouderij, maar vindt dat de provincie haar ogen ook niet moet sluiten voor gezondheidsrisico’s van andere sectoren. Als voorbeeld noemt de partij de luchtvaartsector.