Varkensslachterij Van Rooi gaat tropenrooster hanteren tegen hittestress
Samen met de Dierenbescherming werkt Eyes on Animals hard aan het doorvoeren van een tropenrooster voor slachterijen. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) terughoudend, omdat de personeelskosten door een tropenrooster zullen stijgen. Van Rooi erkent dit, maar zet zijn tropenrooster desalniettemin door omdat de voordelen (waaronder dierenwelzijn) voor hen zwaarder wegen dan de nadelen. Eyes on Animals hoopt dat andere slachterijen dit goede voorbeeld gaan volgen.
Vorig jaar hielden leden van de dierenwelzijnsorganisatie een onaangekondigd bezoek aan varkensslachterij Van Rooi in Helmond in verband met de extreme hitte. Ze waren onder de indruk van de relatief koele parkeerplaats, die naar hun zeggen weinig andere slachterijen hebben. Van Rooi liet weten dat het graag in de nacht willen slachten, zodat er geen transport is bij hitte. De NVWA en het KDS (zij moeten tijdens de slachturen aanwezig zijn) wilden dit echter niet. Van Rooi begon daarom een rechtszaak gestart en is dus door de rechter in het gelijk gesteld.
Overigens hielden nagenoeg alle slachterijen zich afgelopen jaar aan het protocol omtrent de zomerse temperaturen en werden de varkens in de ochtend vervoerd. In het door de sector opgestelde hitteprotocol staat onder andere dat er vanaf 27 graden Celsius minder dieren per vierkante meter geladen mogen worden en dat er vanaf 35 graden Celsius geen transport meer mag plaatsvinden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Van Rooi
Bron: Eyes on Animals