Provincie bereid dwangsommen bio-afvalpark Sterksel deels op te schorten
In totaal legde de provincie een achttal dwangsommen aan het afvalpark op. Met de dwangsommen wil Noord-Brabant de afvalparkbeheerder dwingen zich aan alle milieuregels te houden. Volgens de raadsman houdt het bedrijf zich al lang aan alle milieuregels. Wat de provincie als milieuovertredingen ziet, zijn helemaal geen overtredingen, zei de raadsman van Chijnsgoed tijdens de rechtszaak in Den Haag. Hij beklaagde zich er ook over dat de provincie nauwelijks bereid is tot overleg over de afvalverwerking,’als het over de biovergister gaat kan er wel gepraat worden, maar als het om dit soort dingen gaat niet.’
Water in de wijn
Of er al dan niet sprake van echte overtredingen zijn kon rechter en staatsraad Silvia Wortmann tijdens de zitting ook niet vast stellen, wel dat er heel veel vraagtekens bij de dwangsommen gezet kunnen worden. Na veel heen en weer gediscussieer en een korte overlegschorsing van de zitting besloot de provincie toch wat water in de wijn te doen en de vier belangrijkste dwangsommen vrijwillig te schorsen. Die dwangsommen zien onder meer op de immobilisatieunit, waar afval wordt geneutraliseerd en op de verwerking van bepaalde kunststoffen. Wat de immobilisatieunit betreft is er qua werking niets veranderd, zei de raadsman. ‘We hebben twee vergunde units door één unit vervangen en twee mobiele silo’s door vier vaste silo’s. Dat daarvoor een nieuwe bouw(omgevings)vergunning voor moet komen is duidelijk, maar wat het milieu betreft is er volgens Chijnsgoed niets gewijzigd ten opzichte van de oude installatie. En voor de verwerking van kunststoffen hebben we al een vergunning,’ zei de raadsman van het afvalpark.
Mestzakken
Staatsraad Wortmann stelde vast dat vier van de acht dwangsommen beter opgeschort kunnen worden en dat Chijnsgoed en de provincie eerst maar eens goed overleg moeten gaan voeren over wat nu wel en niet mogelijk is op het bedrijfsterrein in Sterksel. De vier dwangsommen die overeind bleven zien op het juist gebruik van euro-afvalcodes en het op correcte wijze van innemen en opslaan van afval dat in kapotte containers en big bags ziet. En op het verbod op inname van mest, zolang de loods voor het scheiden van mest nog niet klaar is. Tijdens de zitting benadrukte een woordvoerder van Chijnsgoed dat er geen mest weer wordt ingenomen. Wel liggen er nog een aantal lucht- en vloeistofdichte mestzakken met concentraat,‘ die gaan we voor september uitrijden op het land,’ aldus de woordvoerder. Uiteindelijk gingen alle partijen akkoord met het voorstel van de staatsraad en zal er de komende weken in het kader van de beslissing op bezwaar door de provincie verder overlegd worden.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Gerard Burgers