Hartstochtelijk pleidooi voor tweede boerderijwoning Moerdijk

Want zoals het nu gaat is geen doen, maakte veehouder Elisabeth Jongmans duidelijk tijdens een rechtszaak over het bestemmingsplan van het buitengebied van Moerdijk. Daar hield zij als toekomstig bedrijfsopvolgster een hartstochtelijk pleidooi voor een woning bij de nieuwe rundveestal. De rundveehouderij is officieel gevestigd aan de Zevenbergseweg in buurtschap De Druif. Daar staat de ouderlijke boerderijwoning uit 1916 met een verouderde grupstal. Een halve kilometer verderop staat aan de Klundertsedijk de moderne stal. Daar gebeurt het wat het veehouden betreft.
Toezicht
Volgens Jongmans is het ook niet meer dan logisch om daar een bedrijfswoning te bouwen. „Dat is ook nodig voor het toezicht op kalvende koeien, daarvoor moet je 24 uur per dag aanwezig zijn om in te grijpen als het nodig is. Nu kan dat niet en moeten we de hoogzwangere koeien verslepen naar de oude stal bij mijn ouders. Maar ook dat gaat toch niet meer als je een modern veehouderijbedrijf wil runnen.”
De Raad van State vroeg aan de gemeentewoordvoerster van Moerdijk waarom de gemeente geen tweede bedrijfswoning wil toestaan. Die legde uit dat zowel het gemeentelijke als provinciale beleid dat eigenlijk niet toestaat. Immers, Moerdijk voert een beleid waarbij slechts één bedrijfswoning bij één bedrijf wordt toegestaan. Alleen in bijzondere omstandigheden wil de gemeente daarvan afwijken, maar het geval Jongmans is volgens Moerdijk niet bijzonder genoeg. Volgens de gemeente zijn er nog andere oplossingen. Zo kan Jongmans 125.000 euro in het Brabantse ruimte-voor-ruimtepotje storten en daarmee een bouwtitel voor de woning aan de Klundertsedijk kopen.
Saneren
Dat vindt Jongmans onzinnig. „Dan moeten wij een hoop geld betalen terwijl het niet meer dan logisch is dat er een woning nodig is bij de moderne veestal. Wij hebben ook al aangeboden om de oude stal bij mijn ouders te saneren. Dat is toch ook een soort ruimte-voor-ruimteregeling. Alleen de gemeente wil dat niet.” De gemeentewoordvoerster bevestigde dat maar zag nog andere oplossingen. „We hebben wel aangeboden om de sloopkosten van de oude stal af te trekken van het ruimte-voor-ruimtebedrag. Wat ook kan is dat Jongmans een nieuwe woning bouwt en zodra zij de veehouderij van de ouders overneemt de oude boerderijwoning aan de Zevenbergseweg sloopt. Want de gemeente wil geen verdere verstening in het buitengebied.”
De Klundertse veehoudster zei daar niets in te zien. „Dat betekent dat als wij kinderen de boerderij overnemen dat mijn ouders hun woning uitmoeten. Of wij zouden de nieuw gebouwde woning moeten slopen en in de oude woning moeten trekken. Dat is toch kapitaalvernietiging. Op deze manier maak je het bedrijfsopvolgers wel erg moeilijk. En is tegenwoordig met al die strenge veehouderijregels al zo moeilijk om als kinderen een bedrijf over te nemen. Op zo’n manier wordt het bijna onmogelijk gemaakt”, aldus Jongmans.
Adviescommissie
Volgens haar is het noodzakelijk voor de bedrijfsvoering om een woning naast de moderne stal te hebben en had de gemeente de agrarische adviescommissie moeten inschakelen om dat aan te tonen. Maar de gemeente vond dat niet nodig, zo bleek tijdens de zitting. Want gemeenteambtenaren hadden zelf al besloten dat een tweede bedrijfswoning niet nodig is en vonden een extern advies niet nodig. Jongmans hoopt dat de Raad op zijn minst de gemeente opdracht geeft als nog een dergelijk advies in te winnen. De Raad van State gaat er nog eens over nadenken en doet binnen zes a twaalf weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen