‘Pas op voor projectontwikkelaars zonneakkers’
Veel grondeigenaren worden momenteel benaderd door, al dan niet serieuze, projectontwikkelaars, die gesprekken aangaan met als doel het mogelijke gebruik van akkers als zonneakkers vast te leggen. Ze sluiten daartoe op de betreffende percelen overeenkomsten met een zogenaamde opschortende werking. Bij een overeenkomst onder opschortende voorwaarde komt de overeenkomst pas tot stand als aan die voorwaarde is voldaan. Een voorbeeld is een overeenkomst waarin is bedongen dat deze pas tot stand komt na goedkeuring van de gemeenteraad en/of toezegging van SDE+ subsidies. Wordt aan die voorwaarde niet voldaan dan komt er geen overeenkomst tot stand.
Geen goed gevoel
In zijn praktijk krijgt Sjef Roebroek regelmatig grondeigenaren over de vloer die benaderd zijn door zonneparkprojectontwikkelaars. Ze schakelen Roebroek in voor advies en/of begeleiding in deze zaken. Roebroek: „Over de manier waarop agrariërs worden benaderd en wat hen wordt voorgespiegeld, houd ik geen goed gevoel over. In de meeste gevallen heeft de betreffende gemeente aangaande de zonneparken nog geen beleid vastgesteld, of ze hebben in hun beleid vastgelegd dat de vestiging van zonneparken op landbouwgrond niet is toegestaan.”
Langdurige beperking beschikkingsvrijheid
Boeren die zo’n overeenkomst met opschortende werking aangaan, beperken zich erg voor een langere termijn in de beschikkingsvrijheid over hun eigendom. Als voorbeelden wijst Sjef Roebroek op kavelruil, verkoop, vestigen van opstalrecht, uitgeven in erfpacht of belasten met een hypothecaire inschrijving. „Dit zijn enkele voorbeelden van zaken die gedurende de termijn waarin de opschorting van toepassing is, niet of moeilijker uitvoerbaar zijn. Tijdens de opschortende werking is immers geen sprake van een overeenkomst.” Roebroek adviseert boeren om vooral zelf de mogelijkheden van zo’n zonnepark te onderzoeken. „Informeer bij de gemeente naar de eventuele mogelijkheden van zo’n zonnepark op je percelen. Zijn die positief, informeer dan gelijktijdig welk beleid ze daarbij hanteert. Doet de gemeente een principe-uitspraak dat zij wil meewerken aan de vestiging van zo’n zonnepark, dan ben je een interessante partij op de zonne-energiemarkt. Bovendien zit je dan zelf aan het stuur.”