Column: Waterschap is niet alleen beheer, ook bestuur
Over dit onderwerp is al veel geschreven. Zie bijvoorbeeld het verhelderende artikel op de site van het Montesquieu Instituut van mijn collega Bert Middel (dijkgraaf Waterschap Noorderzijlvest). Met de blik van bestuurder wil ik graag enkele argumenten hieraan toevoegen die de kern raken van het nut van waterschapsbesturen en waterschapsverkiezingen.
Belangrijk
Ik onderschrijf dat met een eigen bestuur je waterbeheer niet hoeft af te wegen tegen andere overheidsopgaven. Maar het gaat nog verder dan dat: waterbeheer is dusdanig belangrijk dat het uiteindelijk een bestuurlijke verantwoordelijkheid moet zijn. Hoe goed het water- en dijkbeheer ook is, er bestaat altijd de kans dat het fout gaat: dijken kunnen doorbreken, er kunnen stoffen in het water zitten die toch schadelijker zijn dan we dachten, enzovoorts. Als het mis gaat, dan moet iemand ter verantwoording worden geroepen. Verantwoordelijkheid afleggen is ook een taak van gekozen bestuurders.
Maatschappelijk verantwoord
Een ander ‘voordeel’ van een waterschapbestuur: het OESO rapport ‘Water governance in the Netherlands – Fit for the future?’ uit 2014 geeft niet alleen hoog op van de kwaliteit van het Nederlandse dijken- en waterbeheer. Het wijst ook op het feit dat het gebeurt tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. Onze ingenieurs, technici, beleidsmakers en beheerders leveren het beste product op. En het bestuur let er hierbij op dat kosten en de belastingdruk aanvaardbaar blijven. Stemmen is uiteindelijk ook goed voor je portemonnee. En valt het een keer tegen: je kunt er het bestuur op aanspreken.
We mogen weer. Er valt iets te kiezen. Standpunten van partijen zijn gemakkelijk te vinden, zie de kranten en internet. En er is de stemhulp. Stemmen is leuk, een voorrecht en gaat ergens over. Want water is meer dan alleen beheer, het is ook bestuur. Uw bestuur.
Mathieu Gremmen is waarnemend dijkgraaf van Waterschap Rivierenland.
Tekst: Mathieu Gremmen
Beeld: Susan Rexwinkel