Column: Brabants mozaïek op de bres voor leefbaarheid
In 2019 staan we voor grote opgaven. We moeten zorgen voor voldoende duurzame energie. De landbouw schakelt over naar kringlooplandbouw. De gevolgen van klimaatverandering (intensieve regenval, droogte en hitte) op onze economie en gezondheid moeten we beperken. Hoe ziet Noord-Brabant er in de toekomst uit? Duidelijk is dat het buitengebied en de relatie tussen stad en land zullen veranderen. Met extra woningen, veranderende mobiliteit, landbouw met nieuwe kringlopen en meer aansluiting op maatschappelijke doelen op het gebied van energie, natuur en klimaat. Wat is daarbij onze visie op de rol van de waterschappen?
Klimaat
Het bestaan van de waterschappen ligt besloten in de kwaliteit van wat ze doen: zorgen voor droge voeten en voor voldoende en schoon water. Samen met boeren, burgers en buitenlui en met regionale partijen in stedelijk en buitengebied. Door de klimaatverandering zien we de weersextremen toenemen: buitengewone, aanhoudende droogte in 2018 na grootschalige wateroverlast in Zuid-Oost-Brabant en Noord-Limburg juni 2016. Een robuust watersysteem dat beter opgewassen is tegen deze extremen is dringend noodzakelijk. Welke maatregelen tref je dan? Denk bijvoorbeeld aan hoosbuien die extra waterberging vereisen, langere perioden van droogte die nopen tot aanvoer van extra water, vasthouden van water en slimme beregeningstechnieken.
Keuzes
We zijn innovatief met afvalwater: we produceren biogas uit zuiveringsslib en winnen fosfaat terug uit rioolwater. We versterken met beekherstel, rivierverruiming en dijkversterking het landschap, met oog voor recreatie, gebiedsontwikkeling, agrarisch natuurbeheer en energiewinning.
Bij dit alles moeten we keuzes maken. Doe je het wel of niet en hoe betaal je het, zonder dat inwoners er te zeer onder lijden. Dat zijn politieke keuzes. In het manifest Brabants mozaïek in ontwikkeling hebben we de ambitie van de Brabantse waterschappen om een sterke rol te spelen in de energie-, landbouw-, natuur- en klimaattransitie duidelijk gemaakt. Nu zijn de inwoners in onze regio aan zet om hún keuze te maken: stem op 20 maart.
Lambert Verheijen is dijkgraaf van waterschap Aa en maas.
Tekst: Lambert Verheijen
Beeld: Wim Roefs