Proefproject golfplaten met geïntegreerde zonnecellen op agrarische daken
Het proefproject maakt onderdeel uit van het innovatieproject PV OpMaat. Dit project heeft als doel om ‘de integratie van zonnepanelen in gebouwen efficiënter, esthetischer en goedkoper te maken’, meldt PV OpMaat op zijn website. Het PV OpMaat-project wordt financieel ondersteund door Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Noordrijn-Westfalen.
Zuyd Hogeschool heeft in samenwerking met golfplatenfabrikant Eternit en verschillende zonne-energiefabrikanten de speciale golfplaten ontwikkeld waarbij zonnecellen de golvende vorm van de platen aannemen.
Testcarports
In de Wijk van Morgen zijn twee testcarports nagebouwd door Zuyd Hogeschool. De ene carport is uitgerust met de ontwikkelde dunne-filmproducten en op de andere carport zijn kristallijn-siliciumzonnepanelen geplaatst. Bij de bouw van de carports is de situatie in de agrarische sector zoveel mogelijk nagebootst.
Volgens Zeger Vroon van Zuyd Hogeschool zijn de dunne-filmproducten die ontwikkeld zijn specifiek bedoeld voor stallen met zwakkere constructies. „Stallen en allerlei andere agrarische gebouwen die voor 1991 zijn gebouwd, zijn namelijk niet berekend op een grotere daklast”, zegt Vroon. „Deze bouwwerken kunnen het gewicht van standaardzonnepanelen in mindere mate verdragen en de flexibiliteit en het lichte gewicht van dunne-filmzonnecellen bieden soelaas.”
Water
De afronding van de testfase is augustus dit jaar. Tijdens het project wordt er onder andere gekeken naar de opbrengst en het eventuele opbrengstverlies van de ontwikkelde golfplaten ten opzichte van vlakke dunne-filmproducten en standaard kristallijn-siliciumzonnepanelen. „Maar ook het effect van kanaalvorming op de zonnecellen staat centraal”, stelt Joost Rijkers, onderzoeker aan Zuyd Hogeschool. „Bij golfplaten loopt het water immers altijd weg via de golf die in het ‘dal’ ligt. Dit betekent dat voortdurend dezelfde zonnecellen aan een grote hoeveelheid water blootgesteld worden. Het effect hiervan is nooit goed onderzocht.”
Volgens Rijkers duurt het nog zo’n anderhalf jaar voordat het product ‘marktrijp’ is. „We testen de producten nu op een schaalgrootte van 10 tot 20 vierkante meter. Alvorens een product commercieel te lanceren, wil je nog een grootschaligere test uitvoeren. Die is nodig om de kilowattuurprijs van het product definitief vast te kunnen stellen.”
Te laat
Rijkers stelt dat het product niet te laat komt voor het verbod op asbestdaken in 2024. „Het is in ons voordeel dat de agrarische wereld in het verleden aangetoond heeft in staat te zijn om relatief lastminute aan nieuwe regelgeving te voldoen. Dat neemt niet weg dat het wenselijk is om eind 2020 het product op de markt te hebben om zo snel mogelijk met de grootschalige uitrol te kunnen starten.”