Grondwaterpeil na droge zomer weer op peil
Door de hitte en aanhoudende droogte van afgelopen zomer en najaar ontstonden in grote delen van Europa flinke watertekorten. De droogte afgelopen zomer in Nederland afgelopen gaat, met een neerslagtekort van circa 300 mm, de boeken in als één van de droogste van de afgelopen 100 jaar. Bij vrijwel alle gewassen zorgde deze droogte voor lagere opbrengsten.
Droogte kwantificeren
Volgens onderzoeksbureau VanderSat is het niet gemakkelijk om een droogte goed te kwantificeren. Traditioneel gebeurt dit door de neerslagtekorten uit te rekenen. Binnen de landbouw- en watersector wordt dit vaak anders gezien en associeert men droogte liever aan de actuele watercondities in de bodem omdat in het neerslagtekort niet de actuele verdamping wordt meegenomen. Door recente technische ontwikkelingen is het mogelijk om, met geavanceerde satellieten van NASA en ESA, deze vochtcondities nu wel in kaart te brengen. VanderSat zegt deze technologie te hebben toegepast en zo voor elke gemeente in Nederland de sterkte van de droogte te hebben bepaald. Dit heeft ze gedaan met behulp van een meerjarige dataset, die verkregen is uit satellietobservaties.
Diep grondwaterpeil
De vele regen in de afgelopen weken heeft er, volgens VanderSat aan bijgedragen dat Nederland qua bodemvochtniveau weer op een normaal peil zit. Ze durft nog niet te stellen dat deze sterke aanvulling in bodemvochtniveau ook voldoende is om op alle plekken ook het diepe grondwaterpeil weer op het gewenste pijl te krijgen.
Waterpeil nog onvoldoende op peil
Waterschap Limburg stelt desgevraagd dat het grondwaterpeil, door de regenval in de afgelopen weken, wel aanzienlijk is verbeterd, maar nog onvoldoende terug is op het ideale peil. Het waterschap roept de boeren dan ook op om de stuwen en de peil gestuurde drainage op zomerpeil te laten staan om zo voldoende water vast te houden.