Fotoserie: Zeeuws experiment: winterplantuien vervroegen met acryldoek
Stouten teelt 7 hectare winterplantuien: 5 hectare Troy en 2 hectare Red Spring. Over in totaal 1,2 hectare heeft hij in beide rassen acryldoek gelegd. Een experiment, want er is niemand die kan zeggen of dit positief dan wel negatief effect zal hebben op de teelt. „Dit is nog nooit eerder gedaan. Maar ja, in aardappelen en knolselderij gebeurt het ook, dus waarom zou het in de winterplantuien niet kunnen.”
Teeltadviseur Peter Vroegindeweij van De Groot en Slot is ook heel benieuwd wat het effect zal zijn van het acryldoek. „We hebben een keer een proef gedaan in zaaiuien. Maar in de winterplantuien nog nooit.”
Lees verder onder de foto
Stouten wil met dit experiment inspelen op de krappe uienmarkt. „In een normale markt, waarin de oude oogst pas in augustus weg is, hoef je dit niet te doen. Maar nu er een tekort dreigt, is dat een ander verhaal. En ja, wie niet waagt, die niet wint.” De teler heeft alle uien vrij, dus wanneer dit experiment slaagt, hoopt hij al vroeg goede zaken te kunnen doen.
Het acryldoek had Stouten nog in de schuur liggen. In het verleden heeft hij namelijk knolselderij geteeld. „Het kost me dus niets om dit experiment te doen, alleen wat manuren om het doek over het gewas te leggen.”
Vlak voor het doek over de uien ging, heeft Stouten een onkruidbestrijding uitgevoerd. Daarmee is dat risico voorlopig gedekt. Maar de grootste uitdaging wordt de ziektebestrijding. Als het weer de komende weken vochtig en warmer wordt, ontstaat onder het doek een broeierig klimaat. „En als de meeldauwschimmel dan in de lucht zit, is de kans groot dat hij toeslaat in zo’n perceel”, aldus Vroegindeweij.
Lees verder onder de foto
De grote vraag is dan ook: hoe lang kun je het acryldoek laten liggen zonder in de problemen te komen. Vroegindeweij verwacht dat het in de eerste weken geen probleem zal opleveren. „Tot eind april, begin mei, in de periode van loofgroei moet het kunnen. Maar in de periode van bolling wordt dat lastiger. Dan moet je zeker regelmatig gaan kijken. Meeldauw wordt namelijk een groot risico in dit experiment.”