Belangenbehartigersonderzoek 2019 Agrio en Geelen Consultancy
LLTB-lid: ‘Lidmaatschap is makkelijk opgezegd’
Waarom bent u lid van de LLTB?
„Door lid te zijn van de LLTB krijg je als boer de mogelijkheid om sneller contacten te leggen met andere partijen. Denk hierbij aan een organisatie als Natuurmonumenten. Als individu is dit toch een stuk lastiger. Ik zit zelf momenteel via de LLTB in een commissie van Natura 2000 en in een milieucoöperatie. Ook is het makkelijker om projecten in het leven te roepen.”
Wat doet de LLTB goed?
„Het leggen van contacten met de provincie, met ngo’s en op landelijk niveau doet de LLTB zeker goed. Voor dit soort zaken heb je als boer een organisatie als de LLTB nodig. Ik vind het daarom jammer dat er zo veel boeren geen lid meer zijn. Een lidmaatschap is makkelijk opgezegd, maar men realiseert zich niet wat de gevolgen op de lange termijn hiervan zijn. Andere landen komen naar Nederland om te kijken hoe het systeem georganiseerd is en wij gooien het hier weg.”
Hoe komt dat?
„Bij boeren heerst er soms frustratie over wat er op het eigen erf gebeurt. Maar je moet verder kijken dan je eigen erf. Bij keuzes die belangenbehartigers maken, moet je bij jezelf ook nagaan: wat is het alternatief? Niet altijd is er genoeg voorkennis in huis om deze afweging te kunnen zien. Daarnaast krijg je als boer het voortraject ook niet altijd mee.”
Moet de LLTB dan opener communiceren over dit voortraject?
„Nee, de communicatie is open genoeg. Het betreft ook een stuk vertrouwen naar de LLTB toe.”
Hoe ziet u de toekomst van de LLTB?
„Ik denk dat het steeds moeilijker wordt om alles aan de gang te houden. Maar een grote belangenbehartigingsorganisatie werkt in mijn ogen niet. Elke regio heeft specifieke vragen. Je ziet ook al de LTO Noord/Zuid-splitsing. Voor de diversiteit is het overigens ook goed.”
Verantwoording onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de grote onvrede onder boeren over de belangenbehartiging. Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd in januari 2019 door agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen in opdracht van Agrio uitgeverij. De opzet en vragen zijn van tevoren voorgelegd aan en gelezen door de belangenorganisaties, waarbij LTO voorafgaand aan het onderzoek aangaf positief te staan tegenover de vragenlijst. Het onderzoek is toegestuurd aan 18.500 boeren uit de databases van Agrio en Geelen Consultancy en digitaal verspreid via de websites van Agrio onder met name melkveehouders, akkerbouwers, varkens- en pluimveehouders; de doelgroepen waarop Agrio zich via haar media richt en over een adequate en actuele database beschikt. Het onderzoeksresultaat is gebaseerd op 1968 ingevulde vragenlijsten.
Aanstaande zaterdag 30 maart verschijnt er bij Stal & Akker een speciale bijlage over het belangenbehartigersonderzoek van Agrio en Geelen Consultancy. Nog geen lid? Vraag dan hier een proefnummer aan.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Beeld: Susan Rexwinkel