Fosfaatgeving brengt proefstalhouders in penibele situatie
Proefstalhouders: ‘Overheid laat ons in de kou staan’
„Het kabinet, de provincie, iedereen ‘roeptoetert’ dat de agrarische sector moet verduurzamen. Maar tegelijkertijd laten ze initiatieven die hieraan kunnen bijdragen doodbloeden. We hebben het idee dat we, met onze vrijloopstal met proefstalstatus, op gouden eieren zitten en hiermee forse ammoniakreducties kunnen behalen. Maar om het systeem goed te kunnen testen, moet de stal wel vol zitten. En dat is nu onmogelijk.” De situatie zit Arjan Geenen uit Bladel hoog, heel hoog.
Datzelfde geldt voor zijn collega, melkveehouder Rik Lagendijk uit Diessen. Beiden bouwden enkele jaren geleden een vrijloopstal die een proefstalstatus kreeg toegekend. „Ik wilde mijn koeien meer ruimte en een comfortabelere leefomgeving bieden. Daarom oriënteerde ik me op een vrijloopstal”, vertelt Geenen. „De ammoniakemissie in een dergelijke stal lag echter hoger dan de wettelijke richtlijnen. Daarop heb ik zelf een nieuw systeem ontwikkeld. De koeien liggen op houtsnippers en onder de bodem is een buizenstelsel aangebracht. Dit sluit aan op een luchtwasser, die de lucht uit de bodem zuigt. Vervolgens heb ik het idee ingediend bij de Technische Advies Commissie van de Regeling ammoniak en veehouderij en kreeg ik een proefstalbeschikking. Dat gold ook voor Rik, die met hetzelfde systeem werkt.”
Fosfaatrechten
In de proefstalbeschikking van beide melkveehouders werd als aanvullende voorwaarde opgenomen dat sprake moest zijn van een volledige bezetting. „Dat is nodig om de effecten goed te kunnen meten”, legt Rik Lagendijk uit. Concreet betekent dit dat Geenen 130 koeien zou moeten houden, Lagendijk 250. Door de invoering van de fosfaatrechten hebben beide melkveehouders op dit moment echter minder koeien en zijn de stallen niet volledig bezet. „Ik heb maar fosfaatrechten voor 60 à 70 koeien met jongvee; circa 55 procent van een volledige bezetting”, zegt Geenen. „Hierdoor kunnen we de stal dus niet testen, terwijl in de proefstalbeschikking is opgenomen dat we zes keer per jaar ammoniakmetingen moeten uitvoeren. Kortom: de overheid eist aan de ene kant dat onze stallen vol moeten zitten, maar geeft ons daar anderzijds niet de mogelijkheid toe. Dat is bizar.”
Lees het hele verhaal van Rik en Arjan in de komende editie van Stal & Akker, die verschijnt op zaterdag 30 maart. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Susan Rexwinkel