Waterschap Limburg broedt op onttrekkingsverbod
Om zoveel mogelijk grondwater vast te houden, neemt het waterschap verscheidene maatregelen waaronder het zetten van de stuwen in de hoogste stand in de beken. Boeren die hun stuwen niet in de hoogste stand hebben staan of die het zomerpeil niet hanteren of hebben gehanteerd gedurende de winter, kunnen een attentie verwachten van het waterschap.
Onttrekkingsverbod
Tot een beregeningsverbod is het (nog) niet gekomen. Waar waterschappen Brabantse Delta en Aa en Maas hebben aangekondigd dat boeren mogen beregenen uit grondwater, heeft waterschap De Dommel een beregeningsverbod ingesteld. Limburgse boeren hoeven niet bang te zijn voor een grondwaterberegeningsverbod. Geregistreerde boeren mogen uit geregistreerde putten beregenen en dit is niet in gevaar. Een woordvoerder van het waterschap vraagt hierbij aan boeren die hier gebruik van maken om zuinig om te gaan met het water. Waterschap Limburg is wel aan het broeden op een onttrekkingsverbod voor het beregenen uit beken.
De waterexperts laten weten dat er uit de evaluatie van de droogte van vorig jaar positieve berichten kwamen over het instellen van de onttrekkingsverboden. Om die reden is het waterschap een onderzoek gestart of ze deze verboden opnieuw (en eerder) gaan instellen voor het groeiseizoen van 2019. Limburg telt 401 melders en 295 vergunningshouders die onttrekken uit Limburgse beken. Zij zijn op de hoogte gebracht en krijgen een brief mocht het waterschap het verbod activeren. Omdat het (nu nog) geen hard verbod is, staan er geen maatregelen tegenover het wel beregenen. Het waterschap drukt de boeren echter op het hart om dit niet te doen; een beleid gebaseerd op goed vertrouwen.
Wateroverlast
Limburg lijkt in een aparte positie te zitten. Want ondanks het watertekort kampte de provincie ook een tijdje met wateroverlast. Het waterschap was zelfs gedwongen om maatregelen te nemen om droge voeten te garanderen. Zo is er een nooddijk aangelegd in Vlodrop en zijn er twee coupures gesloten(demonteerbare afsluitingen in de Maaskades die water tegenhouden, red.) om te kunnen omgaan met heftige regenval.
De droogte en de overlast hebben alleen niets met elkaar te maken, zegt een woordvoerder van het waterschap. „Water dat wateroverlast veroorzaakt, zoals een heftige plensbui, komt en gaat snel. De grond heeft langzame toevoer nodig om het grondwaterpeil omhoog te krijgen.”