LLTB: ‘Waterschap creëert een crisissfeer over grondwaterstand’
„We willen snel met het waterschap in gesprek, want de beeldvorming die nu wordt gecreëerd, doet echt onrecht aan de werkelijke situatie en alle inspanningen van agrarische ondernemers”, aldus LLTB-voorzitter Leon Faassen. In de laatste zes maanden viel er 350 mm regenwater in Noord- en Midden Limburg waar dit in Zuid-Limburg 410 mm was. „Ik wil nogmaals benadrukken dat de LLTB zich met hand en tand zal verzetten tegen een mogelijk onttrekkingsverbod uit grondwater. Dat is volstrekt onbespreekbaar.” Het waterschap communiceerde eerste nog geen onttrekkingsverbod in te willen stellen, maar is wel bezig met een onderzoek naar vroegtijdig verbod op beekonttrekking.
Beeldvorming
De belangenbehartiger voor Limburgse boeren geeft aan dat de beeldvorming over boeren die het waterschap schetst niet klopt. „ Het is écht een misverstand dat boeren en tuinders het grootste deel van het grondwater oppompen”, zegt Faassen. „Dat is gewoon niet waar en die beeldvorming moet stoppen. We zorgen er met al onze agrarische gronden juist voor dat het regenwater wordt opgevangen en wordt vastgehouden in de grond. Het water dát boeren en tuinders gebruiken, is bestemd voor de voedselvoorziening en een groene leefomgeving.”
Andere sectoren
Volgens Faassen zijn het juist andere sectoren die zich druk moeten maken om wateronttrekking. „Slechts 15 procent van het grondwater dat wordt gebruikt, wordt onttrokken door de land- en tuinbouw”, aldus Faassen. „De overgrote meerderheid van het grondwater wordt gebruikt door drinkwaterbedrijven, industrie, Duitse bruinkoolwinning en andere sectoren, die dit grondwater ook nog eens het gehele jaar door onttrekken. Juist die sectoren moeten nadenken hoe ze spaarzamer om kunnen gaan met grondwater. Dat doen boeren en tuinders al jaren succesvol.”