Varkenshouder Theo Vernooij: ‘Weekend is voor familie’
Tijdens zijn presentatie op het door Pigbusiness georganiseerde openingscongres Risicomanagement, op de eerste dag van het Dutch Pork Expo in Venray, gaf Vernooij een kijkje op zijn bedrijfsvoering. Daarbij vormen niet alleen dierenwelzijn, milieu, brandveiligheid en goede bedrijfsresultaten een belangrijk punt, maar ook het sociale leven van hem en zijn gezin en zijn medewerkers. „Zo is maandag onze vaste speendag. Het is dan automatisch de drukste dag van de week. Vrijdag zijn alle werkzaamheden klaar. De inseminaties plannen we zo dat er geen worpen in het weekend plaatsvinden. Het weekend is voor de familie”, onderstreept Vernooij. Vooraf had hij reeds aangegeven dat het nodig is dat varkenshouders op alle vlakken bewust omgaan met hun bedrijf. „Niet alleen door voor nog beter dierenwelzijn te zorgen, of een hoge gezondheidsstatus, maar ook door scherp te kijken naar de kosten”, aldus de Nijkerkse varkenshouder, die tevens bestuurslid is van de POV-regio Veluwe.
Gegarandeerde afzet
Vernooij is een bewuste deelnemer aan het Beter Leven keurmerk. „Dit zorgt voor een gegarandeerde afzet van je varkens.” Hij zegt nu bezig te zijn om het bedrijf naar een (nog) hoger niveau te tillen op het vlak van diergezondheid, optimaliseren voerverbruik en klimaat neutraal te werken. Voor dit laatste worden de stallen dit jaar voorzien van zonnepanelen.
Brandveiligheid
Brandveiligheid speelt ook een belangrijke rol in zijn bedrijfsactiviteiten. Zo vindt het essentieel dat een varkenshouder bij zijn dieren woon. „Zo kan ik ’s avonds om 11.00 uur een eindronde doen. Dat geeft me steeds een goed gevoel.” Hij heeft ook enkele praktische tips aangaande het verhogen van de brandveiligheid. Zo adviseert hij collega’s om de plaatselijke brandweer uit te nodigen een oefening op het bedrijf te houden. „Ze kennen dan jouw bedrijf bij een calamiteit. Verder kun je met hun opgedane ervaringen uitwisselen.” De omvang van bouwblok is ook qua brandveiligheid vaak een knelpunt. „Door een bouwblok van 1,5 hectare heb je weinig ruimte voor de bouw van een of meerdere nieuwe stallen. „Wij hebben dit opgelost door de bouw van een speciale brandwerende muur en de nieuwe stallen te voorzien van een speciaal dak.” Hij onderstreept de noodzaak om bij bouwplannen tijdig de verzekeraar te betrekken. De ervaring van Vernooij is dat vervolgens de bank lastig gaat doen. „Deze extra veiligheidsvoorzieningen gefinancierd te krijgen is moeilijk. Een nieuwe stal die aan hoge brandveiligheidseisen voldoet is duurder dan een gangbare stal. In de gesprekken met de bank vormt dat een probleem. Zij verwijzen naar andere nieuwe stallen die aanzienlijk goedkoper zijn gebouwd.” Met het oog op brandpreventie laat Vernooij ook periodieke elektrakeuringen uitvoeren en doet actief aan plaagdierenbestrijding. De technische ruimten en de schakelkasten heeft hij voorzien van een band detectiesysteem.”
Staartbijten
Vernooij vindt het voorkomen van staartbijten een lastig verhaal. „Maar de consument vraagt erom. Verder is er vanuit de EU een toenemende druk om te stoppen met het routinematig couperen. We ontkomen er uiteindelijk niet aan. Daarom is het zaak er mee aan de slag te gaan.” Door steeds bij één toom biggen de staarten niet te couperen probeert Vernooij ervaring op te doen. „Maar het gaat niet gemakkelijk”, moet Vernooij aan zijn gehoor erkennen.