Racefietsers rijden Zuid-Limburgse boeren steeds vaker in de wielen
Dit paasweekend staat de bekende wielerklassieker de Amstel Goldrace op het programma. Dit lokt tienduizenden wielerliefhebbers naar het Zuid-Limburgse heuvelland. Een gebied dat op deze aantallen niet is berekend. Boeren ondervinden steeds meer directe en indirecte overlast hiervan. Akkerbouwer Willem Voncken uit Trintelen deed vrijdag op Facebook een oproep aan alle tienduizenden wielertoeristen die het paasweekend van plan zijn om de toerversie van de Amstel Goldrace te fietsen en/of te komen kijken naar de wielerklassieker van de Amstel Gold Race. Willem Voncken: „Houden jullie er rekening mee dat wij ook nog op de weg zitten. Wij wonen, werken hier en genieten net zoveel van dit gebied, dus zullen we de weg gewoon delen.” Zijn Facebook oproep werd binnen 2 dagen bijna 400 keer gedeeld. Hij raakt dus duidelijk een gevoelige snaar.
Grote hinder dierenarts
Eerder uitte melkveehouder Jurgen Conjarts uit Termaar zijn negatieve ervaringen met het toenemend aantal wielerevenementen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Dit na aanleiding van de onlangs gehouden Volta Limburg Classic tourtocht en wielerwedstrijd. Het heuvelland werd direct overspoelt met duizenden wielerliefhebbers. En dat is pas het begin. De komende weekenden staan ook nog tal van wedstrijden en tourtochten op het programma. Tijdens deze recreantentochten overspoelen vele duizenden fietsrecreanten de smalle weggetjes in het Heuvelland. „De organisatie van deze almaar toenemende wielerwedstrijden en -tourtochten door het Zuid-Limburgse heuvelland moet een halt worden toegeroepen”, stelt Jurgen Conjarts. Sinds hij en zijn broer in het eerste weekend van april de hele dag volop werden gehinderd bij de uitvoering van hun werkzaamheden is hij het helemaal zat. „ Nee, het is niet meer leuk. Zeker op een dag als zaterdag wilden we veel voorjaarswerkzaamheden doen zoals spuiten en bemesten op onze percelen tussen Margraten en Eijsden. Daarbij worden we continu gehinderd. Bij onze machines letten we er juist heel erg op dat bijvoorbeeld de lengte- en breedtemarkeringen in goede staat zijn. En als we desondanks buiten onze schuld bij een ongeval betrokken raken wordt toch naar ons gewezen.” Ook het dierwelzijn komt door deze georganiseerde fietsevenementen danig in het gedrang. „Onze veearts vertelde me dat hij op zaterdag tijdens zijn visite-ronde aan veebedrijven vier keer 20 minuten werd opgehouden door de Volta Limburg Classic toertocht. Bij een spoedgeval, zoals bijvoorbeeld een keizersnede, kan hij onmogelijk op tijd zijn.” Wat hem ook stoort zijn de vele voedsel- en drinkverpakkingen die de wielrenners overal langs de route in de akkers en weiland wegsmijten. „Dit komt vervolgens in de voerkuil terecht met dode dieren tot gevolg. We hebben hierdoor al vaker koe dood in de stal gevonden. Het is een optelsom. Door instanties wordt gewezen naar het economisch effect van deze wedstrijden voor de regio. Maar wij verdienen er geen euro aan. Integendeel het kost ons naast ergernis ook veel geld.”
Asociaal gedrag wielrenners en volgers
Jurgen wijst ook op de gevaarlijke situaties die op de wegen ontstaan doordat wielrenners en hun volgers in hun volgauto’s zich vaak asociaal gedragen op de openbare weg. „Ze houden zich niet aan de regels. Bovendien is het Zuid-Limburgse heuvelland een kleinschalig landschap. De huidige wegenstructuur kan dit verkeer niet aan.” Hij zegt niet alleen te staan. Steeds meer inwoners van de Heuvelland gemeenten beklagen zich erover. „Ik heb zitting in een gemeentelijk burgerpanel. Daarin komt de toenemende overlast duidelijk naar voren. De gemeente beaamt dat steeds meer burgers zich hierover beklagen. De oplossing is duidelijk: de gemeente moet minder vergunningen verstrekken. „Een goed voorbeeld is de aanpalende Belgische gemeente Voeren, die heeft paal en perk gesteld aan georganiseerde tourtochten door haar gemeente. Zij verstrekken bijna geen vergunningen meer.”