Living Lab om problemen in de Peel te tackelen
Een Living Lab is volgens Wageningen UR een onderzoeksaanpak, waarbij niet alleen gebruik wordt gemaakt van een laboratoriumomgeving, maar gedragsinzichten in een multidisciplinaire aanpak in ‘real life’-situaties met ‘echte mensen’ worden getest. WUR gebruikt deze methode bijvoorbeeld ook voor gedragsonderzoek naar voeding en klimaatverandering.
Problemen
In het Living Lab van de regio Vredepeel zijn de belangrijkste uitdagingen: de uitstoot van methaan; het overschot aan nitraat en fosfaat; het tekort aan organische stof; verticale integratie; en de relatie met de overheid. De ondernemers van het Living Lab – waaronder Vrebamelkvee, Van Dijck Groenteproducties, Taurus Global en WUR – proberen gezamenlijk een oplossing te vinden.
Al gestart
Het nieuwe project ging deze maand officieel van start, maar in werkelijkheid zijn de eerste plannen al gerealiseerd. Dat komt doordat enkele bedrijven in 2017 en 2018 ook al samenwerkten in het project SimmPeel. Vrebamelkvee doet inmiddels al aan verticale integratie door de melk van haar 2.250 melkkoeien tot magere melk en room te verwerken. Daarmee houdt het melkveebedrijf een groter gedeelte van de toegevoegde waarde van het eindproduct over.
Lees het hele artikel in de komende editie van Stal & Akker die verschijnt op vrijdag 26 april. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.